latinica  ћирилица
22/03/2019 |  11:20 | Аутор: Вечерње новости

Џејми Шеј: Волио бих да дођем у Београд, а да ме не гађају циглама и парадајзом

Џејми Шеј, дугогодишњи службеник НАТО и портпарол Алијансе за вријеме бомбардовања Савезне Републике Југославије, који је сада у пензији, изјавио је да жали због "колатералне штете", али тврди да је бомбардовање било оправдано.
Џејми Шеј (Фото: Архива В. Н.) -
Џејми Шеј (Фото: Архива В. Н.)

У интервјуу Би-Би-Сију на српском поводом 20. годишњице бомбардовања, Шеј је казао да послије 1999. године није долазио у Београд, иако је прије бомбардовања имао пријатеља у Србији.

- Амерички предсједник Хари Труман је рекао - ако желите пријатеља у Вашингтону, купите пса. Можда то важи за мене и Београд - можда је једини начин да имам пријатеља у Београду, да набавим пса - рекао је Шеј.

Како наводи Би-Би-Си на српском, Шеј је у Београду омражен јер му је приписано ауторство над конструкцијом "колатерална штета" за цивилне жртве НАТО пројектила, а у Приштини, гдје повремено одлази, дочекују га као - хероја.

- Можда бих ја желио да је тај однос нешто равномјернији, али то не можете да контролишете - можете само да радите свој посао на најбољи начин - каже Шеј.

Он је прокоментарисао коришћење конструкције "колатерална штета" за страдања цивила.

- Та конструкција заиста осликава једну дистанцу према стварности, људима којима је нанет бол. Требало је да будемо опрезнији у коришћењу војне терминологије која је контрапродуктивна у широј јавности - навео је Шеј.

Ипак тврди да је интервенција НАТО у Југославији била је и неизбјежна и оправдана.

- У ситуацији насиља и етничког чишћења, НАТО је урадио праву ствар да се на Косову не би поновио сценарио из Босне. Изразио бих жаљење због појединих детаља, али због општег разлога за покретање кампање - 20 година касније једнако сам увјерен у оправданост, баш као и тада - казао је Шеј.

Он напомиње да је у посљедње двије деценије имао много сусрета са Србијом у промјењеним околностима, каже да је радио на пројектима НАТО и Србије, а себе описује као пријатеља Београда "из сјенке", јер тврди да је тако боље и за пројекте и за њега.

- Волио бих да дођем у Београд, а да то не буде у потпуној тајности - жалим што је развод био не из избора, него из нужде. Волио бих да говорим на некој конференцији и да, ако према мени не полети много цигли и парадајза, то урадим још два-три пута у наредних неколико година - закључио је Шеј.