latinica  ћирилица
23/03/2019 |  10:24 | Аутор: РТРС

Нухић: Хрватско наоружавање вехабија је спин у режији АИД-а

Политички аналитичар Мехмедалија Нухић тврди да је афера везана за наводни покушај наоружавања вехабија у БиХ преко хрватске обавјештајне службе "намјерно измишљена и пласирана од стране бивших АИД-оваца", који су, према његовим ријечима, и данас активни у раду Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, пише портал Инсајдер.
Мехмедалија Нухић (Фото:insajder.in) -
Мехмедалија Нухић (Фото:insajder.in)

Коментаришући за Инсајдер тврдње појединих медија, али и високих државних званичника да су у наведену аферу биле умијешане чак и хрватске дипломате у БиХ, али и поједини новинари, Нухић сматра да је ту ријеч о "класичном обавјештајном спину".

- Симптоматично је то да је афера о наводној умијешаности хрватске обавјештајне службе у покушај наоружавања селефија у БиХ пласирана баш у вријеме велике политичке кризе и покушаја да се формира нова власт. Познато је да у ОБА и данас постоји снажна структура бивших припадника бошњачке тајне службе АИД, те да су то људи који су повезани са СДА на разне начине. Осим штете која се покушава нанијети хрватској страни, ова афера директно је пласирана с циљем покушаја наношења штете и Републици Српској, будући да су поједини учесници, као и новинари који се ту помињу ангажовани у медијском простору Српске – каже Нухић.

Он, између осталог, подсјећа на то да они који су покренули причу о наводном тајном наоружавању вехабија у БиХ, како каже, нису ништа учинили на пољу обећаног, а никад испуњеног захтјева за затварање вехабијских комуна и параџемата.

- Министар безбједности БиХ Драган Мектић је још прије неколико година најавио да ће коначно стати у крај вехабијским комунама из којих се регрутују џихадисти и у којима не важе закони ове државе. Исламска заједница је такође обећавала да ће сви вехабијски параџемати морати да буду под њеном контролом или, у противном, неће моћи да постоје. Шта је од тога урађено? Умјесто обећаног и најављеног, те комуне и параџемати и даље несметано раде, служе као азил повратницима са сиријског ратишта и представљају огромну безбједносну пријетњу не само за БиХ, већ за цијелу регију и Европу. За то нису криви ни Хрватска ни било ко са стране, већ искључиво домаће безбједносне службе које су препуне бивших АИД-оваца и исламских радикала. Вехабије уживају њихову заштиту и то је јасно без икакве сумње – тврди Нухић.

Извор: insajder.in