latinica  ћирилица
23/03/2019 |  11:50 | Аутор: СРНА

Дачић: Важно његовати добре односе са земљама Латинске Америке

Србија посвећује велику пажњу односима са земљама Латинске Америке, имајући у виду да се међу њима налази велики број оних које су традиционално пријатељске и које ниси признале једнострано проглашену независност Косова, рекао је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић - Фото: РТРС
Ивица ДачићФото: РТРС

Он је указао да је због тога неопходно да Србија његује добре односе са земљама Латинске Америке, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Дачић, који данас завршава посјету Аргентини, која је била домаћин Конференције УН о сарадњи Југ-Југ, каже да је за њега било битно учешће на овом скупу и због контаката са бројним министрима спољних послова и предсједницима држава. 

- Имао сам веома добре разговоре са аргентинским званичницима. Аргентина јесте и остаје наш пријатељ и наставиће да подржава Србију. Очекујемо даљи развој наше сарадње, као и узвратну посјету министра спољних послова Аргентине Србији - навео је Дачић.

Током боравка у Аргентини, Дачић је рекао да је имао прилику да посјети "Трг Републике Србије" који је отворио прошле године у Буенос Аиресу, а поново је проглашен почасним гостом Буенос Аиреса, што је велико признање за Србију.

Он је подсјетио да је јуче био у посјети Уругвају, гдје је имао изванредан разговор са министром спољних послова те земље, која је велики пријатељ Србије и наставиће да подржава Београд.

Дачић је додао да ће сутра посјетити Парагвај, земљу која није признала једнострано проглашену независност Косова, али је на посљедњем гласању у Интерполу гласала за пријем Косова. 

- Мислим да је веома важно да са њима имамо озбиљан разговор и разјаснимо цијелу ситуацију. Нама је јасно речено да је било ријечи о притисцима САД, Њемачке и других земаља. Имајући у виду наше традиционално добре односе, надам се да њихов став неће бити промијењен, да неће мијењати своју позицију о Косову и Метохији - додао је Дачић.

Он је истакао да је Србија много више присутна у овом региону него раније и то јој даје једну стабилну позицију на међународној политичкој сцени.