latinica  ћирилица
23/03/2019 |  12:49 | Аутор: СРНА

Вулин: Србија ничим није изавала НАТО агресију

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да Србија ничим није изазвала ни узроковала НАТО агресију, баш као што ни њена побијена дјеца ничим нису заслужила да буду убијена, те истакао да Србија не жели да буде чланица НАТО, јер не жели да ради другима народима оно што су њој радили.

- Србија је урадила оно што би урадила свака слободна земља, борила се и бранила од терористичких напада, а зато је, умјесто награде и признања, доживјела да буде нападнута и бомбардована - рекао је Вулин.

Вулин је на међународној конференцији "Мир и напредак уместо ратова и сиромаштва", организованој у Београду у оквиру обиљежавања 20 година од одбране од НАТО агресије на СР Југославију, рекао да Србија одлуку да буде војно неутрална види у опредијељености да буде слободна. 

- Србија је изабрала да буде војно неутрална и нећемо постати чланица НАТО пакта макар били посљедња земља у Европи која није чланица НАТО пакта - нагласио је Вулин.

Он је рекао да је Србија тако изабрала, зато што је НАТО бомбардовао, али на првом мјесту зато што никада неће да буде у прилици да по туђем наређењу ради другим народима оно што су радили њој, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Вулин је подсјетио да није први пут у историји српског народа да га нападају већи, да му побију дјецу и одузму земљу. 

- Али је први пут да су се ратни савезници, са којима је смо у два свјетска рата изгубили више од два милиона живота, борећи се за заједничке вриједности слободе и правде, ујединили са онима против којих су се заједно са Србијом у тим ратовима борили, управо зато што нису вјеровали у те идеје - додао је он.

Вулин је рекао да је у прошлости српски народ учен и скоро васпитаван да је НАТО агресија заправо била изазвана и да су Срби сами криви за свако зло које их је задесило. 

- Од 2000. до 2012. године српском народу је било забрањено да говори и да се сећа НАТО агресије. Први човјек који је имао храброст да изађе и каже да је у питању НАТО агресија, а не НАТО акција или НАТО операција, био је тадашњи предсједник Владе Александар Вучић - рекао је Вулин.

Он је поручио да је Србија земља која памти и да су Срби народ који не заборавља никада ни добро ни зло.

Организатори конференције, којој су се одазвали бројни експерти међународног права, историјских, војних и политичких наука, социјалних и хуманитарних организација из земље и иностранства, су Београдски форум, Клуб генерала и адмирала Србије, СУБНОР Србије и Друштво српских домаћина.

Више од 70 пријављених говорника изнијело је своје виђење агресије и изразило подршку српском народу и његовом руководству за упорно супротстављање сили и пожртвовању у херојској одбрани права малих народа на суверенитет и сопствени избор.