latinica  ћирилица
23/03/2019 |  14:45 | Аутор: СРНА

Примаков: НАТО - главна пријетња свјетској безбједности

Посланик руске Државне думе Јевгенијн Примаков рекао је да је главна пријетња свјетској безбједности НАТО, јер је то агресивна организација која крши међународно право, а све је почело са нападом на СР Југославију 1999. године.
Јевгениј Примаков (Фото: Jan Handrejch/Právo) -
Јевгениј Примаков (Фото: Jan Handrejch/Právo)

- НАТО је агресивна, злочиначка организација која прије или касније мора да буде кажњена за злочине које је починила. Својеврстан Нирнбершки или неки други процес, па и неки попут оног у Хагу, мораће да се догоди. Можда ми то нећемо дочекати, али десиће се сигурно - рекао је Примаков.

У обраћању учесницима међународне конференције у Београду поводом 20 година од НАТО агресије на СР Југославију /СРЈ/, Примаков је рекао да је отворена Пандорина кутија да се ратови покрећу без сагласности Савјета безбједности УН.

Он је нагласио да НАТО увијек прати медијска кампања када се сопственом становништву испира мозак како би се оправдао ратни поход.

Примаков је истакао да је НАТО организација заснована на свјесним лажима, које се настављају, те позвао Европљане да о томе размисле и да поставе таква питања својим владама.

Аустријски писац Петер Хандке рекао је да су Европа, а посебно САД, учиниле велику неправду Србији, која је трагична земља због положаја који има.

У обраћању учесницима конференције, Хандке је говорио о дјеци страдалој у Србији и у другим ратним походима НАТО-а које Алијанса назива "хуманитарним акцијама".

Хандке, коме је на скупу уручена Повеља за интелектуалну храброст у вријеме владавине силе и лажи, каже да га је неправда која је учињена Србији подстакла да се информише о великој култури која овдје постоји, пренио је Спутњик. 

- То је земља прошлости и будућности. Захвалан сам што сам могао да упознам земљу са таквим небом, културом, не само манастирима већ и литературом, сликарством. Захвалан сам што сам могао да се упознам са великим писцима, људима -  рекао је Хандке.

Он је истакао да је захвалан што се упознао са дјелом и животом Надежде Петровић која је живот добровољно положила током Првог свјетског рата, као и са великим дјелима Иве Андрића, Милоша Црњанског и других. 

- Вјеровао сам у Европу, али сам престао да вјерујем када сам у Словенији и Хрватској чуо када су поједини изјавили да треба да подигну зид од три метра према остатку Балкана - рекао је Хандке.

Он је испричао како је у Манастиру Манасија са монахињом која је продавала сувенире покушао да се споразумије на његовом слабом српском, док она није проговорила енглески и рекла да је дошла из Сјеверне Ирске и да је ту јер обавља своју дужност. 

- Такви људи, то је моја данашња Европа - рекао је Хандке који је своје обраћање завршио на српском језику, прочитавши како је рекао њему омиљену пјесму "Лајковачка пруга" Предрага Тозовца, која симболизује изолацију у европској околини, управо оно о чему и говори.

Италијански новинар и публициста Фулвио Грималди, који је извјештавао и са других НАТО ратишта, рекао је да су мете свуда биле зграде националне телевизије.

Он је рекао да то није била никаква "колатерална штета", него да су главне мете биле оно оно што су стварале генерације, а то је културни идентитет и сјећање једне нације. 

- Разлог је да се не чује други глас, глас нације, глас институције. Њихова мисија је била да се угаси мисао и глас других. Исти је случај, каже он, био и са историјским споменицима, црквама, музејима, манастирима, који су главни елемент успостављања интегритета српског народа. Такви споменици су уништавани и у Либији, Сирији... - додао је он.