latinica  ћирилица
23/03/2019 |  14:54 ⇒ 15:33 | Аутор: СРНА

МИП Русије: Агресија на СРЈ - "црна мрља" на репутацији НАТО-а

Министарство иностраних послова Русије назвало је агресију држава чланица НАТО-а на СР Југославију /СРЈ/ 1999. године "црном мрљом" која ће заувијек остати на репутацији сјеверноатлантске алијансе.
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова) -
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова)

У коментару на сајту Министарства иностраних послова Русије наводи се да је НАТО бомбардовање СРЈ поткопало механизме осигурања мира и безбједности у Европи током многих деценија.

У овом ресору су нагласили да косовски проблем није ријешен операцијом Алијансе - покрајина остаје главни извор нестабилности и кризе на Балкану, пренио је "Спутњик".

- Да ли је и могло бити другачије, ако је НАТО рашчистио пут ка власти у Приштини бившим милитантима ОВК који су се касније отели контроли својих покровитеља? - питају у руском Министарству спољних послова.

Из руског Министарства истичу да је, под пропагандним изговором спречавања "хуманитарне катастрофе", Косово силом отргнуто од државе Србије.

Управо је НАТО, како се наводи, постао катализатор реалне људске трагедије, те завјесе иза које је изведено антисрпско етничко чишћење које је приморало 200.000 становника неалбанске националности да напусти своје домове, а десетине хиљада објеката које им припадају и даље Приштина и косовски Албанци држе узурпираним, док се не подстиче повратак расељених лица.

- Тешко бреме одговорности за такве акције и њихове посљедице потпуно леже на руководству Алијансе и њеним чланицама које су учествовале у агресији против СРЈ. Та црна мрља срама заувијек ће остати на репутацији НАТО-а. Неће је опрати ни убрзано учлањивање земаља региона у Алијансу који продубљује подјеле на Балкану и несугласице у друштву - наводи се у саопштењу руског спољнополитичког ресора.

Министарство иностраних послова Русије је додало да Алијанса није имала никакве легитимне основе за такве акције и тиме је грубо прекршила основне принципе међународног права из повеље УН, Хелсиншки закључни акт, као и међународне обавезе држава-чланица блока.