latinica  ћирилица
23/03/2019 |  18:45 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Брчко: Повећање плата у јавној управи

Скупштина Дистрикта, усвојила је сет закона о платама и накнадама у органима јавне управе и институцијама Дистрикта Брчко. Послије више од 10 година, најнижа плата у јавној управи, са 470, увећана је на 654 марке. Овим је обухваћено 2.649 запослених у Влади, Скупштини, Полицији, правосудним и другим институцијама Дистрикта Брчко.

Одлука о повећању плата у јавној управи дистрикта Брчко, рјешење је Скупштине дистрикта Брчко. Законом чија примјена почиње од првог јула, појединим службеницима су и умањене плате.

- Што значи да дефинтивно долази до линеарног повећања плата свим запосленим, који раде у свим институцијама и администрацији Дистрикта - рекао је Адмир Кадрић, предсједник Скупштине дистрикта Брчко.

Нови Закон о платама и накнадама у органима јавне управе и институцијама Дистрикта, је комопромисно рјешење, наводе посланици.

- Да се подигну плате у одрђеним дефицитарним занимањима, као што су инжењери информатике, електро инжењери, љекари који раде при влади и средњи медицински кадар, који је дефицитаран и који је чињеница да све више и више одлази са ових простора. Шта је још позитивно, инсистирали смо да се укине тај бијели хљеб посланицима, пошто радник када добије отказ, исто нема право на тај бијели хљеб - истакао је Бранислав Марковић, посланик у Скупштини.

Синдикалци Дистрикта Брчко, упозоравају да политичари доносе супротне одлуке, од општег интереса. Наводе и да радници у приватном сектору немају минули рад, отпреминину за одлазак у пензију и да у нови Закон о раду треба уписати и платне разреде, како би сви имали иста права.

- Ево прилике да посланици покажу морал, част, поштење и уважавање према онима у реланом сектору, који зарађују плате и за њих, да им сада у Закону у раду, који је у процедури, да уграде оне бенефите, које су уградили у Закон онима, који примају плату из Буџета - сматра Илија Калајџић, секретар Синдиката.

И посланици су сагласни са ставом Синдиката и већ спремају амандамне на Закон о раду.

- Тако што ћемо тражити да Закон о раду буде кровни Закон у Брчко дитрикту, да се односни на све запослене. Тиме значи и јавној управи и у реалном сектору - навела је Лидија Љубојевић, посланик у Скупштини.

У Привредној комори, истичу да се тржиште рада мора организовати и уредити по идентичним норамативима и правилима, јер све мање радника на тржишту рада.

- Ја ћу можда као послодавац учинити много на повећању личног дохотка, али не могу учинити ништа на стварању амбијента за бољи живот. То неко други треба да уради. Ако ја ненормално повећам личне дохотке, а не уради се ништа на стварању бољег амбијента, поново млади одлазе - закључио је Јеленако Илић, предсједник Привредне коморе Дистиркта Брчко.

Из Завода за запошљавање, дистрикта Брчко, стижу подаци о смањењу евиденције броја незапослених Брчака. Рекло би се позитивна вијест, али без доказа, да ли је ријеч о лицима која су напустила земљу или су нашла запослење.