latinica  ћирилица
23/03/2019 |  19:11 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Уочи састанка СНСД-СДС-ПДП - датум непознат, сви сагласни: Треба разговарати

СНСД је предложио ПДП-у и СДС-у два термина за састанак, на којем ће разговарати о формирању власти у заједничким органима БиХ. Из ове двије странке поручују – спремни су да разговарају и изнесу мишљење. И док се чека четврти партнер у формирању власти на нивоу БиХ, опозиција је већ договорила заједничко дјеловање на изради појединих законских рјешења.

Нови термин састанка биће у понедјељак поподне, предложио је предсједник СНСД-а Милорад Додик руководству СДС-а и ПДП-а, истичући да је крајње вријеме да се зна хоће ли те двије партије ући у српски блок на нивоу БиХ.

С обзиром на то да конципирање Савјета министара улази у завршну фазу, прије састанка странака које су побиједиле на изборима, потребно је одржати састанак и са СДС-ом и ПДП-ом, каже Додик.

- Нема никакве коалиције. Нема никакве програмске коалиције. Ми имамо нашу репрезентацију у Сарајеву, она се састоји од онога што је СНСД окупио до сада. Ако ту уђу још СДС и ПДП биће одлично, ако не уђу, имамо сасвим довољан капацитет да можемо да идемо даље. Ми само желимо да имамо позицију у складу са Уставом, како тамо пише, ми смо представници српског народа. Као што је то у Предсједништву - наводи Додик.

СДС је спремна да разговара и прича о проблемима, поручује лидер странке Вукота Говедарица.

Остаје још да се договори дан и тачна сатница. Ипак, најављене разговоре, каже, не посматра у свјетлу преговора, већ искључиво како треба дефинисати стратешке политике.

- Нажалост, у допису дневни ред је формиран на начин да се разговара о Савјету министара и подјела неких позиција и функција, мене не занима. Желим да разговарам о стратешким политикама које су потребне Републици Српској на државном нивоу. Било какве друге врсте разговора, који ће дати коначну оцјену донијеће ГО СДС и нико други - наглашава Говедарица.

И у ПДП-у тврде да желе да чују шта то имају да кажу представници СНСД-а, каже Бранислав Бореновић.

Тај састанак, каже, не значи ништа, али је добро да и једни и други изнесу своје мишљење.

- То је један састанак, који треба да пружи прилику да једни друге чујемо и да размијенимо одређене ставове. Ми имамо шта рећи на том састанку и бићемо врло децидни, као и до сада. Сваки разговор има неку своју димензију. Не мора да значи ништа посебно. То је разговор, то нису преговори - наводи Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

СДС-ов министар спољне трговине Мирко Шаровић раније је изјавио како је тешко замисливо да се та странка нађе са СНСД-ом у истом сазиву Савјета министара.

За њих је, каже, неприхватљиво да се договори сведу на пуку математику коме би које министарство требало да припадне, како то СНСД мисли, каже Шаровић. Шеф странке стаје у његову одбрану.

- Он не квалификује ствари да неће разговарати. Он је човјек који жели да разговара и који је увијек вјеровао у разговоре. А шта ће бити исход тих разговора, наравно закључује ГО СДС - одговара Говедарица.

Милорад Додик, предсједник СНСД-а рекао је да Шаровић претпоставља шта је циљ СНСД-а. Како је рекао, не треба он да препоставља, јер они имају своје циљеве.

Додик је истакао да његова странка има јасне политике, и поручио да се Шаровић бави својом организацијом, а не организацијом СНСД-а.

Док трају преговори о формирању власти, опозиција на бх. нивоу је одржала низ састанака, гдје је договорено заједничко дјеловање на изради појединих закона.

То је потврдио и СДП-ов посланик у парламенту БиХ Саша Магазиновић, напомињући да је ријеч о сету измјена Изборног закона, чији је циљ спречавање изборне крађе.