latinica  ћирилица
23/03/2019 |  19:23 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

"Ислам-догма и живот" Дарка Танасковића допуњено новим поглављима

Капитално дјело орјенталисте Дарка Танасковића, у издању "Српске књижевне задруге", "Ислам-догма и живот", које је постало незаобилазан ослонац у познавању ислама, исламског мишљења и живота допуњено је новим поглављима.

Сматра се да је то најзначајнији текст о исламу на српском језику који садржи све битне одреднице и тумачења која би становници Балкана требало да знају о исламу и муслиманима.

У вријеме глобализације и секуларизације исламски свијет суочава се са озбиљном кризом идентитета, јер је разапет између савременог начина живота и идејног и вредносног резоновања који се није мијењао још од средњег вијека. Посебно је опасно када се сложени феномени тумаче на једноставан начин, упозорава Танасковић.

- Неки намјерно, неки због тога што нису знали другачије да мисле сматрају да је ислам један монолит. Да су сви муслимани у свијету једнаки и да је све засновано на литерарној, буквално схваћеној ријечи Курана занемарујући чак интерпретације курана, било да су оне легалистичке или мистичке, езотеријске и да једноставно нема о чему да се разговара јер ислам је ислам. Муслимани су увијек такви и никакве промјене нема - рекао је Дарко Танасковић, исламолог.

Танасковић наводи да ислам мијења своје сљедбенике, а они мијењају њега узимајући као примјер Ердоганову Турску која је прошла пут од кемалистичке секуларне републике до исламске државе са неоосманским и калифатским амбицијама. У Исламској декларацији Алија Изетбеговић пише да је Турска као исламска била глобална империја, а као секуларна осредња европска држава, подсјећа професор Ненад Кецмановић

- У емотивном сјећању на њега Ердоган га можда баш по томе помиње и као свог учитеља - додаје Кецмановић.

Он примјећује да се и џамије које су широм Босне и Херцеговине у знак хуманитарне помоћи саградиле многе исламске државе, архитектонски биле различите од оних у којима су се у прошлости муслимани окупљали и молили, али су их временом прихватили, као и нове обичаје и учења.

- Настаје нови ислам па и нови муслимани које екс реис-улема Мустафа Церић одређује као сасвим другачије од оних питомих, нагодних, мирољубивих који су наводно баш као такви, највише страдавали у прошлости. Наравно, то су неки одмах протумачили као недвосмислену најаву исламског радикализма и екстремизма и повезали са чињеницом да је младомуслимански покрет коме су припадали лидери СДА, настао као огранак муслиманске браће са Ал Ахзара - сматра Кецмановић.

За све што је лоше у понашању исламских вјерника није крива догма, али се не може занемарити чињеница да се савремени исламски терористи и исламска држава већ својим именом позивају на ислам, без обзира колико терористичко дјеловање било супротно извору вјере на коју се позивају, закључује Кецмановић.