latinica  ћирилица
24/03/2019 |  11:56 | Аутор: СРНА

У 2018. драматичан пораст броја страних држављана

У БиХ је током 2018. године дошло до драматичног пораста броја страних држављана, који углавном користе БиХ за транзит према земљама ЕУ и у већини случајева ријеч је о нерегуларним мигрантима, наводи се у специјалном извјештаја инститиције Омбудсмана БиХ.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Према показатељима, закључно са 31. октобром 2018. године, у БиХ је регистровано око 22.000 страних држављана.

У октобру прошле године, процјена је да се налазило око 5.000 нерегуларних миграната.

У извјештају се наводи да повећан и неконтролисан улазак страних држављана у БиХ и континуитет тог процеса захтијевају додатну мобилизацију материјалних, финансијских и људских ресурса којима БиХ не располаже.

Имајући у виду свакодневни раст броја миграната у БиХ, како се наводи, неопходно је да надлежни органи предузму додатне мјере на заштити границе и безбједности грађана БиХ.

У извјештају се истиче да мигранти улазе или су већ ушли у БиХ без икаквих идентификационих докумената, на мјестима која, према информацијама добијеним од надлежних органа, нису предвиђена за прелазак границе и већина њих је исказала намјеру да тражи азил, иако је за њих БиХ углавном земља транзита.

Институција Омбудсмана је у периоду од априла до октобра 2018. године спровела мониторинг стања у овој области и закључила да се у БиХ тренутно одвија процес такозваних мјешовитих миграција.

- Преклапају се мотиви миграција, тако да имамо странце који су у потрази за бољим условима живота - економски мигранти, који су најчешће држављани Пакистана, Ирана, Ирака, Марока, Туниса, Алжира, Либије и странце који траже уточиште - лица под међународном правном заштитом из Сирије - наведено је у извјештају о раду ове институције за прошлу годину.

Специјални извјештај о стању у области миграција у БиХ је сачињен вршењем мониторинга у области миграција у БиХ, што је укључивало посјете свим локацијама на којима се налазе страни држављани, разговор са њима и особљем у установама и просторима гдје су смјештени.

Одржавани су и састанци са свим руководиоцима институција које су, сходно одредбама Закона о странцима и Закона о азилу, надлежни за поступање у области миграција и азила, те представницима међународних организација, домаћих и страних невладиних организација.

Израдом специјалног извјештаја омбудсмани желе указати надлежним органима да у складу са домаћим и међународним стандардима људских права осигурају права странцима који се затекну у БиХ.

Интервјуи са мигрантима затеченим у БиХ показују да сусједне државе не врше њихову регистрацију, управо у намјери да се избјегне њихов повратак, кроз процес реадмисије.

- Служба за послове са странцима указала је на проблем кријумчарења странаца, а према подацима добијеним из Граничне полиције БиХ до сада процесуирани случајеви и прикупљени криминалистичко-обавјештајни подаци указују на више појавних облика кријумчарења људи - истиче се у саопштењу.

Имајући у виду да је ситуација на подручју Унско–санског кантона кулминирала у октобру прошле године, извршеним посјетама, омбудсмани су закључили да је изостала подршка органа власти БиХ локалним заједницама, како у Бихаћу тако и Великој Кладуши.

Омбудсмани су анализирали стање у БиХ које се односи на миграције и азил, те уважавајући релевантно домаће и међународно законодавсто, упутили Савјету министара БиХ одређене препоруке.

- Потребно је активирати све мјере предвиђене Стратегијом у области миграција и азила и Акционим планом за период од 2016. до 2020. године, које, између осталог, укључују повећање ефикасности надзора и контроле границе БиХ. Неопходно је и обезбиједити додатне смјештајне капацитете - истиче се у извјештају.

У тексту се додаје да би посебно требало да се дефинише улога међународних организација, невладиних организација, те волонтера, како би системски и на адекватан начин била искориштена њихова спремност да помогну у процесу.

- Потребно је јачати капацитете институционалних механизама надлежних за поступање у вези са миграцијама, укључујући Сектор за азил, Граничну полицију БиХ и Службу за послове са странцима - наводи се у годишњем извјештају о активностима омбудсмана БиХ који је доступан на њиховој званичној интернет страници.