latinica  ћирилица
24/03/2019 |  12:08 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Зворник: Округли сто о улози младих у превенцији корупције на локалном нивоу

У организацији Градске управе и Мисије ОЕБС-а, у Зворнику је одржан Округли сто о улози младих у превенцији корупције на локалном нивоу. Скупу су присуствовали представници школских и спортских организација, али и млади политичари. Истакнуто је да су мито, проневјера, сукоб интереса и изнуда најчешћи облици корупције, а да пасивност младих чини проблем већим.

Циљ скупа био је да се млади Зворничани упознају са бројним облицима корупције на локалу и вишим инстанцама, а истовремено да им се ојачају вјештине за учешће у антикорупцијским пројектима и генерално подигне свијест о овом проблему.

Политичар Митар Видаковић истакао је да је најизраженији облик корупције у сегменту запошљавања младох људи.

Укључивање младих кључно је за ефикасност борбе против корупције. Многобројни су начини да се укључе - едукативни кампови, кампање, такмичења, ширење порука кроз умјетност и спорт.

У Зворнику је у припреми и нова омладинска политика, најважнији стратешки документ за младе.

- То ће за нас у пракси значити да ћемо бити јако присутни у свим комисијама које се баве поменутим темама, а јако је важно да млади људи ако препознају нешто као стратешки циљ имају директно учешће у промовисању тога и примјењивању на терену - истакла је Драгана Спасић, Омладински савјет Зворник.

Даница Пелемиш Суботић из Градске управе Зворник нагласила је да је опредјељеност градоначелника да у свим сегментима друштва помогне младе људе. Кад год су се обратили Градској управи Зворника, како је рекла, млади су наишли на добродошлицу и подршку.

Корупција је проблем који задире у сваки сегмент друштвеног живота и узрокује нестабилност система, а погађа све државе, а самим тиме и локалне заједнице.

Изузетак није ни Зворник, па је Округли сто био од велике користи, како за представнике организација, тако и за друштво и локалну средину.