latinica  ћирилица
25/03/2019 |  12:30 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Радојичић предао ново амбулантно возило служби Хитне помоћи (ФОТО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић предао је данас бањалучком Дому здравља кључеве новог амбулантног возила за потребе службе Хитне помоћи, за чију набавку је из градског буџета издвојено 260.000 КМ.
Тешановић и Радојичић (Фото: www.facebook.com/mrradojicicigor) -
Тешановић и Радојичић (Фото: www.facebook.com/mrradojicicigor)

Радојичић је рекао новинарима да су у служби Хитне помоћи људи изванредно обучени и дају максималан напор, те да им се може одати апсолутно признање.

- Имамо квалитетан кадар, међутим потребно је обнављати опрему, десетак година нису набављана возила. Град је велики, а терен изузетно широк и постоји потреба да се обнови фонд и у служби Хитне помоћи - рекао је Радојичић.

Он је навео да је ово прво возило у ономе што се намјерава радити и наредних година, значи потпуно обновити фонд, с тим што је возило које је данас дато на располагање и кориштење служби Хитне помоћи, односно Дому здравља, по свим мјерилима и стандардима најсавременије.

Радојичић је истакао да је ово за све Бањалучане и потенцијалне пацијенте добра вијест, јер ће у случају интервенције Хитне помоћи добити услоге по највишим стандардима и нормативима.

Он је подсјетио да је ове године град заједно са Владом Јапана у суфинансирању сљедеће набавке још два возила за транспорт.

Директор Дома здравља Гордана Тешановић рекла је да је возило које је данас стигло у службу Хитне помоћи велика радост за специјалисте ургентне медицине у овој установи, а посебну важност има за грађане Бањалуке.

Она је навела да се у амбулантном возилу налази дванаестоканални ЕКГ, портабилни респиратор, портабилне торбе и торба са опремом за порођај, удлаге, спиналне даске, све оно што је потребно за збрињавање витално угрожених пацијената.

- Служба Хитне помоћи је у прошлој години у теренским условима и кућним посјетама пружила преко 7.100 услуга - рекла је Тешановићева и додала да су због тога оваква возила од велике важности.

Она је рекла да је посљедња набавка амбулантних возила била 2010. године кредитним средствима установе када су купљена три возила.

Тешановићева је истакла да је 2008. године купљено пет возила, али да су непрекидно на терену и сад већ са огромном километражом.

- Уз донацију Владе Јапана два санитетска возила, овог којег нам је купио и донирао град Бањалука, ми требамо још оваква два возила и онда бисмо били заиста на неком највишем стандарду - закључила је Тешановићева.