latinica  ћирилица
25/03/2019 |  15:32 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Постављање табли са обиљежјима "Парк природе Уна"

У наредних мјесец дана на подручју општина којима у Републици Српској протиче ријека Уна до ушћа у Саву биће постављене табле са обиљежјима "Парк природе Уна", закључено је данас на састанку у Новом Граду представника ове и општина Крупа на Уни, Костајница и Козарска Дубица.
Састанак представника општина Нови Град, Крупа на Уни, Костајница и Козарска Дубица - Фото: СРНА
Састанак представника општина Нови Град, Крупа на Уни, Костајница и Козарска ДубицаФото: СРНА

Начелник Одјељења за заштиту природног насљеђа у Републичком заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Драган Ковачевић рекао је да је у току израда студије заштите. 

- У периоду од када је проглашена претходна заштита подручја ријеке Уне урадили смо неопходна истраживања на терену. Потребан је још један до два изласка на терен. Имамо довољно података да овај посао урадимо за два-три мјесеца - навео је Ковачевић.

Према његовим ријечима, када буде завршена студија заштите биће прослијеђена ресорном министарству, које ће документ ставити на јавни увид и, уколико буде оправданих примједби, услиједиће корекција, а након тога процедура усвајања одлуке о успостављању трајне заштите.

Замјеник начелника општине Нови Град Бојан Лукач рекао је да, осим постављања табли, у наредним данима општине треба да доставе Заводу за заштиту културно- историјског насљеђа неопходне податке да би процес био што успјешније окончан.

Претходна заштита ријеке Уне проглашена је актом Владе Републике Српске 29. априла прошле године.

Овим актом је управљање Парком повјерено општинама Крупа на Уни, Нови Град, Костајница и Козарска Дубица које током двије године, колико траје привремена заштита, имају задатак да обезбиједе спровођење прописаних режима заштите и очување природног добра.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске покренуло је поступак за проглашавање претходне заштите подручја ријеке Уне, узимајући у обзир чињенице да постоји опасност да ће подручје ријеке Уне бити озбиљно угрожено у случају изградње одлагалишта радиоактивног и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора у Хрватској.

На захтјев овог министарства, Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа сачинио је стручно мишљење на претходну заштиту ријеке Уне, а у току је израда студије заштите.