latinica  ћирилица
25/03/2019 |  17:29 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Гламоч: Како вратити сјај спомен-комплексу "Иво Лола Рибар"?

У Гламочу је покренута иницијатива за обнову спомен-комплекса посвећеног Иви Лоли Рибару, народном хероју из Другог свјетског рата, који је на овом мјесту погинуо 1943. године. Тим поводом основана је организација "Иво Лола није сам". Спомен-комплекс обишли су студенти бањалучког Машинског и Архитектонско-грађевинског факултета, који ће израдити идејне пројекте за обнову.

Спомен-комплекс "Иво Лола Рибар" прије рата био је мјесто окупљања и "полагања заклетве" омладине из свих крајева бивше Југославије. Централно мјесто у изузетно уређеном комплексу смјештеном поред гламочке аеродромске писте, заузимао је меморијални зид и споменик посвећен једном од омладинских вођа из Другог свјетског рата. Међутим, посљедњи рат, промијенио је све.

Споменик Иви Лоли Рибару, вајара Мирка Остоје, данас је препуштен зубу времена, баш као и остатак комплекса.

Хотел је рушевина, а парк, зид и фонтане обрасле су густом боровом шумом. Свјесни, прије свега, туристичког потенцијала овог мјеста, млади из Гламоча покренули су акцију његове обнове.

- Имамо много тога да понудимо, али немамо гдје задржати туристе. Нажалост, сви туристи који долазе, остају у Гламочу један дан и на томе се све завршава - каже Јелка Врањеш, предсједница Организације "Иво Лола није сам".

Идеја је наишла на велику подршку. Поред мјештана и локалне управе, у пројекат су се укључили и студенти и професори бањалучког Машинског и Архитектонско-грађевинског факултета.

- Наша намјера је да ова два студентска тима, која су се формирала у оквиру овог семестра на крају изњедре идејне пројекте који би помогли обнови овог комплекса - каже професор Петар Гверо са Машинског факултета Универзитета у Бањалуци.  

Дарија Гајић, доцент на Архитектонско-грађевинском факултету Универзитета у Бањалуци истиче да се све ради на добровољној бази.

- Ово се ради потпуно на добровољној бази, и ако успијемо нешто учинити за Гламоч и његове грађане нама би било заиста драго - каже Гајићева.

У локалној управи сматрају да би обнова спомен-комплекса била искорак у задржавању младих на овим просторима.

- Оно што даље слиједи јесте да од Оружаних снага тражимо дозволу да дио, који се тренутно налази у огради касарне Гламоч, издвојимо из касарне санирамо га, чиме би му вратли првобитни сјај - наговијештава Небојша Радивојша, начелник општине Гламоч.  

Кад временски услови дозволе, почеће се са уређењем и чишћењем унутрашњости спомен-комплекса, а затим и са аплицирањем на разне адресе како би се обезбиједила финансијска средства за обнову. Очекује се да ће први већи радови почети на љето.