latinica  ћирилица
25/03/2019 |  20:34 ⇒ 20:41 | Аутор: СРНА

"Изабрати Србе повратнике у законодавну и извршну власт у ФБиХ"

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ апелује на политичке партије да на функције у законодавној и извршној власти ФБиХ предложе Србе повратнике, истичући да би њихов избор симболички дао српском народу у Федерацији вјеру у живот и останак.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Из Одбора апелују да Срби повратници буду предложени за потпредсједника Дома народа ФБиХ, за потпредсједника ФБиХ и министре у Влади ФБиХ из реда српског народа.

У саопштењу Одбора наводи се да је 2013. године пописано да у ФБиХ има 56.000 Срба, а да је шест година након пописа тај број сигурно пао испод 50.000. 

- Уколико се не покаже добра воља према Србима повратницима, ФБиХ ће остати без Срба. Можда је то некоме и циљ - истичу из Одбора.

Из Одбора истичу да мјеста у извршној и законодавној власти ФБиХ, која по федералном Уставу припадају Србима, треба да попуне Срби повратници.

У саопштењу се наводи да у федералној Влади треба да буду минимално два министра Србина повратника да би кроз Владу могли да помогну повратак и опстанак Срба у ФБиХ. 

- Срби повратници најбоље могу разумјети потребе Срба који су се вратили и који желе да се врате - истичу из Одбора.

У саопштењу се подсјећају да су, према попису из 2013. године, 253 пријератна српска насеља постала већински бошњачка, 30 већински српских насеља постало је већински хрватска, а 163 већински српска насеља постала су ненасељена. 

- Досадашња формирања Влада у кантонима ФБиХ не уливају наду да ће у Федерацији уопште бити Срба. Србин министар у кантоналним владама је постао лутријски случај - наводи се у саопштењу.

Из Одбора наглашавају да би избор Срба повратника на функције у законодавној и извршној власти ФБиХ симболички српском народу у Федерацији дао вјеру у живот и останак.