latinica  ћирилица
26/03/2019 |  15:24 ⇒ 20:33 | Аутор: СРНА

Дојче веле: Улице још носе имена усташких челника

Улице у /западном/ Мостару и даље носе имена усташких злочинаца Миле Будака, Јуре Францетића, Иве Зеленике, Ђуре Спужевића, Лорковића и Вокића, те Рафаела Бобана, упркос пресуди Уставног суда БиХ да су такви називи неуставни.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

Посљедња иницијатива - петиција о укидању назива ових улица у Мостару, како наводи Дојче веле, потиче од историчара и колумнисте Вука Бачановића и власника херцеговачког портала Поскок.инфо Ивана Шушњара.

Они од високог представника Валентина Инцка траже да укине имена ових пет улица.

Међутим, суочавање с овом сјенком прошлости кочи то што је град већ седам година без градског вијећа.

Водеће политичке партије не могу се договорити око измјене статута града, напомиње угледни њемачки медиј.

У извјештају се наводи да се у новијој прошлости много "очијукало" са фашистичким режимом, а да на то није била имуна ни Хрватска.

У Мостару се са заоставштином прошлости желе суочити сви, али појединачно. Заједно, то иде теже.

Радио Дојче веле подсјећа, да је Оштинско вијеће Мостара 1995. године, у такозваном хрватском дијелу Мостара, преименовало укупно 72 улице и трга.

Избрисане су улице заслужних, пријератних Хрвата, Бошњака и Срба, али и хрватског вође сељачке буне Матије Гупца и хрватског пјесника и политичара, првог предсједника Народне Републике Хрватске Владимира Назора.

Улице су добили Будак, Францетић, Вокић и Лорковић, Рафаел Бобан и други усташки злочинци.

Мостарски градоначелник Љубо Бешлић /ХДЗ/, желећи да исправи грешку својих страначких колега из 1995. године и, како је навео, скине "хипотеку усташтва над Хрватима", од Градског вијећа је два пута затражио промјену назива спорних улица.

Али, ту иницијативу, осим у његовој странци, нису подржали ни посланици из СДА и СДП, тврдећи да постоје и остале улице са спорним именима које треба мијењати.

На иницијативу СДП 2016. године, Представнички дом ПС БиХ налаже градоначелнику Љуби Бешлићу и локалној власти промјену имена улица. И, ту се круг затвара, пише Дојче веле.