latinica  ћирилица
26/03/2019 |  17:29 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Обиљежено 35 година од смрти Бранка Ћопића

Данас се навршило 35 година од трагичне смрти књижевника Бранка Ћопића, али његова дјела и даље су актуелна. У Крупи на Уни и његовим родним Хашанима одржан је поетски час.

Подгрмеч и своје родне Хашане, као и комшије Бранко Ћопић унио је у литературу. Био је хроничар једног времена, а писао је како за најмлађе тако и за одрасле. Његова дјела била су и остала актуелна.

- То је писац вјекова. Бранко на спада само у неке писце завичајне, како неки кажу. Он је писац свјетске класе. Писац који је превођен на 40 језика. Писац који је објавио велики опус преко 2.000 наслова - каже Светозар Личина, предсједник Фондације "Бранко Ћопић".

Идеја о изградњи комплекса "Башта сљезове боје-Хашани" покренута је прије неколико година, али се ипак споро реализује. Стала је и изградња реплике Ћопићеве куће.

- Добили смо средства, млин је при крају, имали смо неке проблеме, али надам се да ћемо у наредном периоду то завршити и да се млин званично отвори - поручује Драгана Тодић, предсједница Скупштине Завичајног удружења "Бранко Ћопић".

Младен Кљајић, начелник општине Крупа на Уни истиче да очекује наставак радова.

- Радови нису настављени, али очекујем да ће бити помака и да ће радови бити настављени и да ће то ићи у неком позитивном смјеру - истиче Кљајић.

Ове школске године наставу у подручној школи у Хашанима, у коју је ишао и Бранко Ћопић, похађа свега осам ученика.