latinica  ћирилица
26/03/2019 |  18:27 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Окончана криза на Универзитету у Источном Сарајеву

На Универзитету у Источном Сарајеву успјешно су завршени пријевремени избори за Студентски парламент. Резултати званично нису објављени, али велики одзив студената, законитост и јавност изборног процеса потврда су легалитета, јуче бираних, студентских представника. Након кризе, која је протресла Универзитет, студенти и професори, али и ресорно министарство очекују позитивну причу, јачање угледа недавно реакредитованог Универзитета.

Студентски протести, захтјеви за смјену и јавно блаћење ректора и управе Универзитета, пријетње кривичним пријавама  нимало лијепе слике протекле недјеље пласиране су у јавност са Универзитета у Источном Сарајеву. Ипак, ако је то био једини начин да први пут студенти свој парламент бирају јавно онда се за јучерашње изборе смије тврдити да су успјели.

- Изборни резултат ће заправо показати ко су прави легални и легитимни представници. Уколико то јесу они, људи који су протестовали, ја као студент ћу да станем иза њих, јер то су моји студентски представници, ово су били легални и транспарентни избори - каже Филип Матић, студент Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

А када се након жалбеног рока утврде и објаве имена будућих чланова студентског парламента, предстоји израда статута, који до сада није постојао и у складу са законом регистрација студентског парламента у ресорном министарству и суду. Тек потом делегираће се студенти у сенат, управни одбор и друга тијела Универзитета.

- Главни циљеви морају бити подизање студентског стандарда и разни програми којима ћемо привући што већи број матураната да баш упишу наш универзитет - истиче Стефан Сљепчевић, студент Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Матић вјерује да су избори позитивна ствар за Универзитет.

- Ако кренемо са правим активностима вјерујем да су ови избори и овај хаос заправо једна конструктивна ствар и темељ за градњу Универзитета - поручује Матић.

И у ресорном министарству очекују враћање студенског активизма у оквире закона.

- Изражавам наду да ће се сада, када су резултати већ јасни, иако још увијек нису објављени, стање и оно што је било проблематично на Универзитату и што је ескалирало протеклих седмица, једноставно да се врати у законске оквире - поручује Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Рајчевић је и раније рекао да се у аутономију Универзитета и избор ректора неће мијешати, али и да радом досадашње управе није задовољан.

Актуелни ректор Стево Пашалић саопштио је да је спреман да се повуче са функције ректора, али на сједници Сената Универзитета, када он буде конституисан са легалним и легитимним представницима студената.

Остаје и да се утврди да ли је и избор Пашалићевог насљедника професора Бранка Крсмановића за ректора Универзитета у Источном Сарајеву споран, јер биран је у децембру, када су у Сенату Универзитета сједили студентски представници којима је републичка просвјетна инспекција оспорила легитимитет.