latinica  ћирилица
26/03/2019 |  19:02 ⇒ 27/03/2019 | 10:08 | Аутор: РТРС

СНСД понудио СДС-у и ПДП-у улазак у власт у Сарајеву

У сједишту СНСД-а у Бањалуци данас су одржани одвојени сусрети највише делегације ове странке са ПДП-ом и СДС-ом. Теме састанака биле су заједничко учешће у власти на нивоу БиХ, али и питања важна за Републику Српску. Предсједницима ПДП-а и СДС-а, понуђено је по једно министарско мјесто у Савјету министара. Обје странке одлуку о учешћу у власти у Сарајеву донијеће сљедеће седмице, с тим што је ПДП већ јасно рекао да не жели позицију у Савјету министара.

Након десет година СНСД и ПДП за истим столом. Први овакав састанак, увјеравају лидери странака, неће бити и посљедњи. Највише руководство двије странке разговарало је о свеобухватној репрезентацији Српске у Сарајеву. Већ данас је договорено заједничко усаглашавање измјена Изборног закона.

Фото: РТРС

- Ми смо сматрали да би било добро да ПДП и друге парламентарне странке из Српске учествују у власти на нивоу БиХ, јер тамо желимо један јединствен и свеобухватан заједнички наступ - рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик.

Иако ПДП одлуку о учешћу у власти на нивоу БиХ оставља за почетак сљедеће седмице, већ данас су одбили СНСД-ову понуду да лидеру Браниславу Бореновићу, припадне једна министарска позиција.

- Ја сам то одбацио јер није све у функцијама, већ у интересима грађана. Били власт или опозиција, свјесни смо да кључне одлуке треба доности у заједничким институцијама - истиче Бореновић.

Са истом понудом, највише руковоство СНСД-а дочекало је и делегацију СДС-а. И њихови страначки органи донијеће одлуку сљедеће седмице, али за разлику од ПДП-а, СДС није дао конкретан одговор о понуђеној министарској позицији њеном лидеру.

- Нисам одушевљен тиме што СНСД задире у персонална рјешења. На страначким органима ћемо донијети одлуку. Потребно је јединство о важним питањима. Спремни смо да разговарамо о томе - рекао је предсједник СДС-а Вукота Говедарица. 

Фото: РТРС

СДС који је на дневни ред састанка ставио и ПДВ и доношење Закона о утврђивању поријекла имовине, како наводе, без обзира на то да ли ће ући у власт или не, увјерава да жели да буде равноправан партнер за разговор о важним питањима.

- Волио бих да одговор буде да улазе у власт, али ако не буде ја их позивам да разговарамо о свим битним питањима - рекао је Додик.

Као једно од кључних питања, о којем је потребан консензус странака из Републике Српске, на састанцима у сједишту СНСД-а, означена је активација МАП-а. Ово питање, каже Додик, форсирају Бошњаци, покушавајући да тиме, формирање власти ставе у други план.

Додик је још једном поновио да СНСД неће гласати за НАТО пут БиХ. Напротив, нема одступања од Резолуције о војној неутралности Српске. Нема одступања ни од уставне позиције Републике Српске којој у Савјету министара припадају три ресора.

- Нећемо формирати комисије у оба дома ПС БиХ, ако не буде формиран Савјет министара. То практично значи да није формирана ни ПС - каже Додик.

Фото: РТРС

Оваква политика СНСД-а има подршку ПДП-а, чији лидер поручује да треба поштовати изборне побједнике и причу о формирању Савјета министара завршити што прије. И СДС и ПДП са СНСД-ом разговарали су о моделима парламентарног надзора Јавног сервиса Српске, као медија чији је оснивач Народна скупштина али и дигиталних емитера, у ери дигитализације.