latinica  ћирилица
27/03/2019 |  22:18 ⇒ 22:55 | Аутор: srpskainfo.com

Бањалука: Претпремијерно приказан филм "Балканска међа"

У сали Мултиплекса Палас у Бањалуци вечерас је претпремијерно приказан филм "Балканска међа", блокбастер Милоша Биковића.
БЛ: Премијера филма "Балканска међа" - Фото: РТРС
БЛ: Премијера филма "Балканска међа"Фото: РТРС

Након филма одржана је и конференција за новинаре уз присуство глумаца који су говорили о својим искуствима у току снимања овог филма.

- Филм је у потпуности био замишљен као руска продукција. Они су мени намијенили једну улогу у том филму, међутим када сам прочитао сценарио схватио сам да се та прича тиче више нас него руске стране. Тада смо донијели одлуку да уђемо као копродуценти на шта су Руси реаговали више него отворено. Онда смо и утицали на сценарио и унијели и српску страну приче - објаснио је Биковић који се у овом филму нашао у улози Вука.

Утицај приче пренесене филмом "Балканска међа" примјетна је и код глумаца који нису равнодушни. Сви они су били дјеца када је 1999. године Србија бомбардована.

- С обзиром да смо ми учествовали у постпродукцији и монтажи, Милош и ја смо погледали филм сигурно 50 пута. Сада не могу да имам утисак као неко ко гледа први пут, али оно што је охрабрујуће и позитивно је да сам чак и ја послије много пута погледаног филма имао моменте гдје емотивно реагујем, што мислим да је добро – рекао је Миодраг Радоњић који игра негативца, Амира у филму.

Једну од главних улога у филму добила је и Милена Радуловић која је у филму играла лик Јасне, медицинске сестре која је показала невјероватну храброст и борбеност за вријеме ратних збивања.

- Ја сам се први пут сусрела са једном правом драмском улогом и ту је било много потешкоћа. Ја сам у неким тренуцима вјеровала у себе, а у неким сам мислила да сам промашила тему, али имала сам помоћ редитеља и свих њих ту и мислим да смо успјели - испричала је Радуловићева.

У филму се говори о НАТО бомбардовању Србије 1999. године и нападима албанских терориста на Космет. Русија учествује у рјешавању сукоба, а аеродром Слатина пада под контролу Смука - команданта албанске терористичке групе. Руски извиђачи Андреј Шаталов и Бек Етхоев, по упутствима војног руководства, добијају задатак да са малим одредом спроведу смјелу операцију заузимања аеродрома Слатина.