latinica  ћирилица
28/03/2019 |  21:47 ⇒ 29/03/2019 | 13:21 | Аутор: РТРС

Вишковић у Печату: Циљ Владе више радних мјеста и веће плате (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је у нашем политичком магазину Печат да је крајњи циљ Владе више радних мјеста и веће плате.
Предсједник Владе Радован Вишковић гост Печата - Фото: РТРС
Предсједник Владе Радован Вишковић гост ПечатаФото: РТРС

- У овом моменту Република Српска има највећи број запослених, а то је више од 267.000. Имамо егзактан податак, то је чињеница. То значи да је претходна Влада радила, а и садашња ради, све у правцу повећања броја запослених - рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је Српска финансијски стабилна и да није кредитно презадужена.

Говорећи о првих стотину дана рада Владе, Вишковић је подсјетио да је на почетку мандата нагласак стављен на седам кључних мјера и да су помаци у свакој од њих већ видљиви.

- Влада је на почетку промовисала седам мјера - повећање продуктивности и конкурентности привреде с крајњим циљем повећања плата, одржив економски систем, ефикасан јавни сектор, образовни систем и тржиште рада прилагођено потребама привреде, демографска политика, иновације и дигитална економија и развој, те европске интеграције и регионална и међународна сарадња. У свакој од тих седам мјера направили смо одређене помаке, о којима ће јавност убрзо бити детаљније упозната - рекао је он и додао да Влада примјењује све што је речено у експозеу и промовисано у мјерама економске политике.

Када је ријеч о повећању просјечне плате, Вишковић је рекао да је опредјељење Владе да просјечна плата до 2020. године буде 1.000 КМ. Навео је да нису реална очекивања да се то деси раније, поготово критике да Влада није испунила обећање у три мјесеца рада.

- За стотину дана није реално очекивати повећање просјечне плате на 1.000 КМ. То је програм и опредјељење Владе и наш циљ и надам се да ће бити реализован до 2020. године, али никад није речено да ће то бити реализовано у стотину дана - истакао је премијер Српске.

Вишковић је рекао да ће Република Српска у наредном периоду бити велико градилиште, те да је приоритет изградња ауто-пута на коридору Пет це и повезивање са Србијом.

- Изградња ауто-пута на коридору Пет це, уклапа се у наш стратешки циљ, а то је наставак изградње ауто-пута од Добоја преко Вукосавља, Брчког и даље према Бијељини и повезивање са Србијом - нагласио је он.

Вишковић је подсјетио да су у енергетском сектору договорени пројекти са Србијом - градња ХЕ Бук бијела, Паунци, Фоча и Дабар.

Премијер Српске је рекао да је циљ свих тих пројеката раст прихода, како би се омогућило смањења директних пореза и доприноса, што је крајњи циљ Владе. Навео је да би привредници средства која им преостану након тога требало да искористе за повећање плата и запослености.

Вишковић је најавио у наредних мјесец дана и мјере за смањење парафискалних намета.

Када је ријеч о стању у здравству, премијер Српске је рекао да је Акционим планом за осигурање одрживости здравственог система Републике Српске, који је Влада усвојила на данашњој сједници, предвиђено санирање заосталих обавеза у наредне три до четири године.

- Надам се да ћемо, у складу са тим планом, покушати да до краја године у систем трезора уведемо више домова здравља, али да би се то десило њихове обавезе морају бити измирене. Циљ је да до 2020. године, 15 до 20 домова здравља буде пребачено на трезорски систем пословања - истакао је он.

Вишковић је рекао да ће настојања Владе подржати и представници Свјетске банке и ММФ-а и најавио да ће између 10. и 15. априла боравити у Вашингтону на Годишњој конфернцији, гдје ће разговарати о теми санације здравственог система у Републици Српске.

Говорећи о захтјеву Синдиката за повећање плата у области здравства, Вишковић је навео да је потребно спровести мјере из Акционог плана, како би се омогућило повећање.

- Замолио бих здравствене раднике за стрпљење у захтјевима за повећање плата. Морамо прво провести Акциони план, па онда доћи у позицију за повећање плата. Ако бисмо сада ишли са повећањем, дошли би у позицију да здравствени систем падне на кољена. Овим мјерама можемо опоравити здравствени систем, вратити дугове, па онда ући у преговоре са Синдикатом о повећању плата - рекао је он.

Подсјетио је на улагања Владе у сектор здравства, истакавши да је циљ улагања у објекте и опрему, унапређење здравствених услуга и скраћивање листа чекања.

- Желимо да сваки грађанин, на подручју од Новог Града до Требиња, има доступну здравствену установу која може на вријеме да пружи дијагностичке услуге. Данас смо донијели одлуку да болница у Фочи потпише уговор о адаптацији и реновирању централног блока и набавци опрему. Одобрили смо болници у Зворнику улазак у процедуру проширења и набавке опреме... Знам да има критичара који питају зашто се оволико улаже у здравствене установе и набавку опреме, али ово су улагања највећа у 50 година. УКЦ је саграђен и проширен, а и болнице у Бијељини, Добоју, Невесињу, Фочи, Источном Сарајеву, Зворнику, а планирана је и градња болнице у Градишци - навео је премијер Српске.

Говорећи о мјери запослења студената генерације на оба јавна универзитета, Вишковић је рекао да је овом одлуком послата порука да Влада и институције Српске брину о младима и будућности.

- Ово је 16. сазив Владе и до сада нисмо имали нешто овако. Студенти генерације, њих 34, добиће посао. Намјера је да то преточимо у законску обавезу и да у наредном периоду, ко год био на челу и у Влади, омогући тој дјеци радно мјесто, јер они нису само најбољи студенти, већ и будућност Републике Српске. Ако желимо да сачувамо Републику Српску, најбољи начин за то је ово - истакао је он.

Вишковић је нагласио да је најбитније да млади и образовани људи остану у Републици Српској.

- То је била моја једина молба њима - да остану и сва своја стечена знања овдје примјењују - поручио је премијер Српске.

Емисију Печат можете да погледате и овдје.