latinica  ћирилица
05/04/2019 |  21:36 ⇒ 23:02 | Аутор: РТРС

Могућа тужба против Управе за индиректно опорезивање и Федерације БиХ

Република Српска трпи озбљну штету због неформирања власти на нивоу БиХ, изјавио је предсједник Владе Радован Вишковић, гостујући на Телевизији Пинк. Као примјер је навео непримјењеивање новог коефицијента расподјеле средстава од Управе за индиректно опорезивање.

По том основу, Република Српска је само у прва три мјесеца ове године изгубила 22 милиона марака, истакао је Вишковић и нагласио да би, уколико би се овакво стање задржало до краја године, Српска изгубила око 100 милиона марака.

Република Српска ускоро би могла тужити Управу за индиректно опорезивање и Федерацију БиХ у коју су се прелила средства, која су новом расподјелом средстава од УИО требала бити додијељена Републици Српској, најавио је предсједник Владе. Каже, значајна су и средства у Електропреносу БиХ - око 150 милиона марака не може бити расподијељено, јер је комплетна управа тог заједничког предузећа, већ 15 мјесеци у статусу вршиоца дужности. Неформирање власти на заједничком нивоу за Вишковића је примјер нефункционалности БиХ.

- Изгледа да се Република Српска највише бори за очување дејтонске БиХ. Сви они који се куну у ту исту БиХ чине све да нестане те БиХ. Према томе, ми из Републике Српске им желимо успјех на том њиховом путу. Мислим да ће и нас ријешити неких мука и проблема - рекао је предсједник Владе Републике Српске

У интервјуу за Телевизију Пинк, Вишковић је коментарисао и првих 100 дана рада свог кабинета. Каже, то је мали период за оцјењивање учинка министара, али након шест мјесеци од оних који не испуне резултате тражиће да оду. Већа продуктивности привреде и посљедично повећање плата, одржив здравствени систем, ефикасан јавни сектор, образовни систем и тржиште рада по мјери привреде, побољшање демографске слике, дигитализација и квалитетнија међународна сарадња главни су циљеви. 

- Нема ни једна од тих седам мјера које смо ми кроз експозе и рад на терену промовисали, да смо нешто прескочили и да нешто нисмо започели - навео је премијер Српске.

Један од приоритетних циљева, растерећење привреде, значајно би могло бити умањено прихватили се нова мјера коју Влада планира. Приједлог је да - свим послодавцима који повећају плате радницима, 70 одсто од уплаћених пореза на име тог повећања буде враћено. 

- То онда у суштини значи да у коначном идемо ка крајњем циљу који смо као дакав промовисали, да идемо на смањење укупне стопе оптерећења. Ми овим враћањем износа од повећања плате фактички смањујемо то оптерећење - закључио је Вишковић.

Управо тај приједлог презентовао је и Александру Вучићу и Ани Брнабић, па би он могао једним дијелом да буде преписан и у Србији најавио је Вишковић. Сумирајући досадашња улагања Србије у општине у Српској, Вишковић је истакао да је званични Београд у све општине до сада уложио укупно око 60 милиона марака. О реализованим, али и будућим пројектима са српским државним врхом почетком маја требали би разговарати сви градоначелници и начелници општина на састанку који ће највјероватније бити одржан у Бијељини, а којем ће присуствовати и највиши званичници Републике Српске.