latinica  ћирилица
06/04/2019 |  15:52 ⇒ 16:07 | Аутор: РТРС

"Медена прича" у Фочи (ФОТО)

Са прољећем и у воћњацима све цвијета. Највише посла је за медоносне пчеле које вриједе за најбоље опрашиваче без чије помоћи на крају сезоне пољопривредници не могу задовољно трљати руке. Да би пчеле биле гдје им је и мјесто из Словеније је до Фоче стигла "Медена прича".

У Словенији је један од 200 становника пчелар. Добро насљеђе, било је повод да у Уједињеним нацијама иницирају установљење Међународног дана пчела - 20. мај, који се од прошле године обиљежава.

Све то како би указали на подизање свијести о значају пчела у екосистему. Статистике указују да је број опрашивача у посљедње три деценије смањен за 30 одсто.

- Знамо да ако пчеле не преживе, неће ни човјек, ако изумру, неће бити хране, нити опрашивања, зато нам је врло битно да их штитимо - каже Маријан Цериншек, координатор пројекта "Медена прича".

Према процјенама у глобалном систему хране пчеле обаве посао вриједан скоро 600 милијарди долара.

Од користи су и биљкама и човјеку.

Медена прича (Фото: РТРС)

Иако се из угла пчеле све своди на ред, рад и дисциплину, човјек се потрудио да ствари закомпликује и неконтролисано почне користити пестициде. На значај заштите пчела указују и основци из Шентјернеја, Вуковара, Чачка и Фоче.

У "Меденој причи" домаћини се имају чиме похвалити – на хиљаде цвјетова је са којих се пчелице хране. Прича о меду је и туристичка прича.

- Промовишемо наш град и његову туристичку понуду. Посјетићемо и НП Сутјеска, на који смо посебно поносни - истакла је Јелена Чанчар, директорка ОШ "Свети Сава" Фоча.

Међудржавни пројекат "Медена прича" наставак је успјешног прошлогодишњег пројекта "Шта су руке наших бака знале".