latinica  ћирилица
10/04/2019 |  19:15 ⇒ 11/04/2019 | 08:29 | Аутор: РТРС

Договора о расподјели ресора у Савјету министара још нема

Конкретног договора о формирању Савјета министара нема, ни након одвојених састанака делегација СНСД-а, СДА и ХДЗ-а БиХ, у Мостару и Сарајеву. Лидер СНСД-а Милорад Додик одазваће се позиву за састанак и наредне седмице у Сарајеву, али у договор не вјерује, јер СДА испоставља и нове услове.

"Шумови" у комуникацијама, неслагања о броју министарстава, истрајавање СДА али и ХДЗ-а на наставку НАТО пута, договоре о формирању Савјета министара на одвојеним страначким састанцима у Сарајеву у Мостару свело је на још један неуспио покушај.

Лидер СНСД-а сумња у искрене намјере СДА, да се коначно спроведу резултати општих избора.

- СДА покушава да покаже да се као нешто догађа, а ни близу нисмо. Никакав договор нема око ове теме - рекао је Додик.

Нова прилика за договор биће наредне седмице у Сарајеву - најавио је лидер СДА. Из претходна два састанка проистекла је заједничка изјава, прилично неутрална према супростављеним ставовима о наставку НАТО интеграција.

Дистрибуција министарства испоставило се да је још већи проблем, док су апетити СДА и ХДЗ-а према Министарству финасија непремостива преопрека за договор.

- Остаће недефинисано питање активације МАП-а тј. Годишњег националног програма уз НАТО и надам се да ћемо коначно ући у формирање Савјета министара и да спријечимо једну кризу која добија облике - истакао је Бакир Изетбеговић предсједник СДА.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изразио је наду да ће на наредном састанку ријешити и то питање.

- Не можемо говорити о ресорима без трећег партнера, а мислим када сједнемо да ћемо то урадити за сат два - додао је Човић.

Док су Изетбеговић и Човић у Мостару отварали "вруће" теме, попут оживљавања Херцег Босне и измјене Изборног закона, у Сарајеву су страначке делегације СНСД-а и СДА покушале немогуће, да договоре расподјелу ресора по националном кључу.

- Наш став је познат. Три министарска мјеста и предсједавајући Савјета министара и од тога Српска неће да одустане - истакао је Сташа Кошарац члан Предсједништва СНСД-а.

Замјеник предсједника СДА Адил Османовић изјавио је да је ова странка опредијељена да што прије буде формирана власт на нивоу Федерације БиХ и БиХ, те очекује да у нередној седмици дође до састанка представника СНСД-а, ХДЗ-а и СДА.

СДА је потврдила и у Мостару и Сарајеву да је ДФ њихов партнер с којим ојачавају бошњачки блок и јасно је да покушавају да једно министарско мјесто намјењено Србима дају Жељку Комшићу.

Милорад Додик разочаран подметањима и спорошћу не искључује радикалне потезе.

- Брзо ћу одлучити да не будем дио те лажне приче о представе о формирању Савјета министара - нагласио је Додик.

Из СНСД су поручили да сутра неће присуствовати ванредној сједници ПД ПС БиХ јер оба дома парламента немају шта да раде, док не буде формиран нови Савјет министара.