latinica  ћирилица
12/04/2019 |  16:02 ⇒ 13/04/2019 | 00:25 | Аутор: РТРС

Шеранић: Важно увођење домова здравља у трезорски систем пословања

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић разговарао је данас у Бањалуци са директорима свих домова здравља у Српској о увођењу здравствених установа у трезорски систем пословања с циљем финансијске стабилизације здравственог система.
Шеранић са директорима ДЗ - Фото: РТРС
Шеранић са директорима ДЗФото: РТРС

Шеранић је рекао да би на тај начин био обезбијеђен континуитет пружања здравствене заштите грађанима.

- Разговарао сам и са директорима болница. Ово је само први у низу састанака о увођењу домова здравља у трезорски систем пословања на начин како је то учинио Дом здравља Челинац, као пилот-пројекат. У наредном периоду очекујем и састанак са начелницима општина и градова пријатеља на скупштини Савеза општина и градова, гдје ћемо управо разговарати о увођењу домова здравља у трезорски систем пословања, с обзиром да то сматрам врло важном мјером - истакао је он.

Када је ријеч о дуговањима која имају поједини домови здравља, Шеранић је навео да се ради на усаглашавању биланса са Пореском управом Српске, те да су међу онима са највећим дуговањима домови здравља Модрича и Соколац.

- Намјера Владе је да, како стоји у Програму економских реформи, измири порезе и доприносе здравствених установа за које се одлучи у овој години за увођење у трезорски систем пословања, док ће друге врсте задужења установе морати да саме измире у оквиру пословања - рекао је Шеранић.

Директор Дома здравља Челинац Драшко Купрешак истакао је да ова здравствена установа има само позитивна искуства са трезорским начином пословања.

Директор Дома здравља Котор Варош Владимир Бибић рекао је да је акциони план за прелазак здравствених установа на трезорки систем пословања о којем су данас упознати веома обиман и захтјеван.