X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
15/04/2019 |  16:31 ⇒ 16/04/2019 | 08:10 | Извор: РТРС

Влада Српске у Шамац уложила 70 милиона КМ (ФОТО)

Поводом Дана општине Шамац одржана је свечана сједница Скупштине општине, којој је присуствовала и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Положила је вијенац на централни споменик палим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата.

Градски трг, полагање вијенаца
Најавила је да ће из Кабинета предсједнице Српске бити издвојена средства за још једну основну школу у Шамцу.

Пет година од катастрофалних поплава у Шамцу је видљив значајан напредак. Влада Републике Српске у обнову и у неколико инфраструктурних пројеката у претходном периоду уложила је 70 милиона марака. Само у прошлој години, реализовани су пројекти вриједни милион и 300 хиљада марака, половину средстава обезбиједила је Влада која ће наставити да подржава иницијативе и пројекте чија је сврха побољшање квалитета живота грађана, изјавила је Цвијановићева.

Цвијановићева у Шамцу (Фото: РТРС)

- Ми смо се договорили да и ове године наставимо са овом заједничком активношћу улагања. Уз средства која смо већ добили и која су одобрена од Владе Србије и износе 100 хиљада марака за реконструкцију Школе у Обудовцу, направила сам договор да као предсједница Републике Српске интервенишем према једној школи у Горњој Слатини - каже предсједница Српске.

Предсједница Српске у Шамцу

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је да је ова локална заједница у претходних годину дана учинила много и то је, како је истакао, права инвестициона година у којој је уложено више од 1.300.000 КМ.

- У ових годину дана имали смо огромну подршку свих нивоа власти, посебно Владе Републике Српске - истакао је Милићевић.

Он је навео да је и данас било ријечи о наставку заједничког пројекта изградње дјечијег обданишта у Обудовцу у којем Влада Српске учествује са 200.000 КМ, а општина Шамац са 230.000 КМ, што потврђује добру сарадњу локалне и републичке власти.

Шамац: Парастос и полагање вијенаца (Фото: РТРС)

На свечаној сједници Скупштине општине уручене су награде и признања истакнутим појединцима и колективима. Највише признање-повеља-додијељена је Влади Србије за помоћ током и након катастрофалних поплава 2014. године и изградњу Основне школе "Србија" у Црквини.

- Општина шамац је добар пример односа Србије према РСепублици Српској, од 2014.год када је Србија овде обновила и реконструисала основну школу која је понела име Србије. Србија је у Српској до сада уложила 40 милиона евра на задовољство и добробит свих грађана Републике Српске - навео је Владимир Николић, генерални конзул Срније у Бањалуци.

Испред централног спомен-обиљежја служен је парастос за 450 бораца Војске Републике Српске и цивилне жртве рата, а потом су положени вијенци и цвијеће.

Жељка Цвијановић посјетила вртић у Обудовцу (Фото: РТРС)

Предсједница Републике Српске, Жељка Цвијановић, посјетила је и највећу мјесну заједницу на подручју оштине Шамац, Обудовац у коме је у току изградња дјечијег обданишта средствима Владе Српске, у износу од 200 хиљада марака. Нагласила је да ће средствима Владе Србије од 100 хиљада марака бити санирана и реконструисана Основна школа у Обудовцу.

Предсједица Српске у Обудовцу

Цвијановићева каже да се широм Српске улаже у обнове и реконструкције школа и да је до сада инвестирано више од 100 милиона марака.

Повезане вијести:

Предсједница Српске у Шамцу

Реконструкција школе у Обудовцу средствима Владе Србије