latinica  ћирилица
20/04/2019 |  19:32 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Бити припадник јединица Цивилне заштите није посао, то је начин живота (ФОТО)

Републичка управа цивилне заштите и њене јединице - снажан су и поуздан систем заштите и спасавања грађана и њихове имовине. Оснажени су подршком и закључцима НСРС и издвајањима Владе за опремање и обуку, али изнад свега је преданост и храброст њених припадника да у помоћ притекну ризикујући и властите животе.

Пажњу јавности привукли су током недавне акције евакуације страдалих у тешкој саобраћајној несрећи на путу Пале – Сарајево када су, нажалост, смртно страдале четири особе.

На позив полиције у рекордном року на мјесту несреће десет храбрих припадника двију јединица, за трагање и спасавање на неприступачним теренима, као и за заштиту и спасавање на води и под водом.

Терен неприступачан, амбис ка Миљацки дубок 180 метара, лоши временски услови...

- Користили смо и алпинистичке и технике спасавања на водама и роњење на додир. За 45 минута вода је нарасла 35 центиметара, а рад нам је отежавала и температура воде од шест и по степени - каже Ненад Иконић, стручни сарадник Републичке управе цивилне заштите за спасавање на води и под водом.

Фото: РТРС

Миро Калем, начелник Горске службе спасавања Српске истакао да је ова служба успјела послије шест и по сати активног рада да евакуише настрадале особе и наводи да тимски рад мора да постоји, како би овако комплексне ситуације биле ријешене.

Он је нагласио да је акција спасавања била тешка али истиче даје велики морал када знате да радите хуман посао, због чега, како је рекао, они и постоје.

Подвигу ових јединица јавност у БиХ додијелила је највише оцјене. Истрајност да се задатак до краја изврши, без обзира на све теже временске прилике вриједна је похвала.

- Падала је ноћ и дјелимично је посао био обављен, људи нису хтјели да напусте терен, рекли су да обезбједимо расвјету, да се задатак што прије заврши. Тек смо око 22.00 часа изашли - навео је Дарко Љубоје, замјеник директора Републичке управе цивилне заштите.

Фото: РТРС

Овај подвиг само је један у низу, а потврђује исправност одлуке о стављању под окриље Републичке управе и специјализованих јединица и спортских тимова попут горских служби. А уз алпинисте и рониоце, у хуманој мисији ускоро и опремљени и обучени припадници тима за урбано трагање и спасавање.

- Настојаћемо да Република Српска буде по овоме препознатљива, и да пружимо помоћ и ван граница, што је у интересу Владе Српске и закључак је Народне скупштине Српске - истакао је Миле Међед, директор Републичке управе цивилне заштите.

Бити припадник јединица Цивилне заштите стога није посао, то је начин живота.

Покрећу их хуманост и љубав према човјеку, па истовремено, не прижељкују да искушавамо њихову спремност да притекну у помоћ.