latinica  ћирилица
25/04/2019 |  13:10 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

Ћорић: Резервни састав полиције јача Српску

Формирање резервног састава полиције у Републици Српској несумњиво је једна од најзначајнијих одлука актуелног сазива Владе и Народне скупштине Републике Српске, оцијенио је посланик СНСД-а Недељко Ћорић.
Недељко Ћорић -
Недељко Ћорић

- Формирање резервног састава полиције јача Републику Српску и подиже ниво сигурности свих њених грађана - навео је Ћорић у саопштењу и додао да је поносан што је био дио оних који су учествовали и подржали доношење нацрта Закона о полицији и унутрашњим пословима.

Према његовим ријечима, то је дугорочно важна одлука која ће гарантовати да ће Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске и у будућности бити способно да одговори свим захтјевима и новим безбједносним изазовима са којима се суочавају све земље региона и Европе.

- Резервни састав снага безбједности је пракса коју имају многе земље које се сматрају најдемократскијим и најсигурнијим државама и због тога не видим ништа спорно у чињеници да је тим путем кренула и Република Српска - навео је Ћорић.

Као предсједник Градског одбора СНСД-а Бијељина, он је оцијенио да је та одлука од нарочитог значаја за становнике пограничних дијелова Републике Српске, градова и општина које се налазе на такозваној "мигрантској рути", као што је Бијељина.

- Вјерујем да ће Резервни састав полиције бити од посебног значаја за грађане Бијељине и других граничних општина и градова који су свакодневно изложени све јачем притиску мигрантске кризе - навео је Ћорић.

Он је навео да, уз уважавање и тешког положаја миграната, много грађана има страх за безбједност своје породице и имовине.

- Иако МУП Републике Српске заиста чини све да додатним ангажовањем контролише ову ситуацију, свакако ће бити огромна помоћ када се у тај процес укључе додатне, професионално обучене снаге - закључио је Ћорић.

Коментаришући јучерашње саопштење ОХР-а у ком се власти Републике Српске позивају да прекину са законодавним активностима у вези са формирањем резервног састава, Ћорић је навео да ОХР нема легитимитет да спречава или стопира оно што несумњиво јесу дејтонске надлежности Српске.

- Полиција и унутрашњи послови су искључива надлежност ентитета и то је јасно дефинисано Дејтонским споразумом. У том смислу Република Српска има потпуно право да за своје грађане организује полицијске снаге на начин који ће у највећој мјери штитити њихову сигурност - наводи се у саопштењу.

Ћорић је оцијенио да је ОХР, по ко зна који пут, подлегао притиску политичара и дијела јавности из Федерацје БиХ који без икаквих доказа и готово хистерично нападају ову одлуку.

- Противници ове одлуке неаргументовано је карактеришу као недејтонску, антиевропску, усмјерену против стабилности БиХ и једног народа али такве оцјене су политикантске и заиста без икаквог основа. Резервни састав полиције, као и уосталом и генерално МУП Републике Српске, су у служби заштите сигурности свих грађана без обзира на етничку и националну или било коју другу припадност - поручио је Ћорић.

Он каже да је очекивано да ће напади доћи од оних који су против сваког јачања институција Републике Српске, али да га као народног посланика забрињава и резигнирају осуде дијела опозиције из Републике Српске и неких колега из Народне скупштине.

- Мој став, као што је и политика СНСД, јесте да без обзира на припадност странци постоје одређени инетерси који су изнад страначких, а то су интереси Републике Српске. СНСД је то небројена пута показао и доказао идући и на штету странке како би се постигло најбоље за Српску - истакао је Ћорић.

Према његовим ријечима, са друге стране има посланика који од Народне скупштине праве циркус и користе је за личну промоцију и медијску пажњу.

- То је срамотно прије свега за странке које представљају и сугуран сам да ће, као и многи слични прије њих, брзо бити заборављени и отићи у политичку пензију - навео је Ћорић.

Он је истакао да изазовна и тешка времена посебно од политичара захтијевају одговорност и озбиљност да се одговори на проблеме и потребе грађана који су бројни.

- Морамо то имати на уму у свакој прилици и код доношења сваког акта и одлуке - закључио је Ћорић.