latinica  ћирилица
25/04/2019 |  15:27 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Обиљежено 27 година од формирања Прве шиповачке лаке пјешадијске бригаде

У Шипову је данас обиљежено 27 година од формирања Прве шиповачке лаке пјешадијске бригаде из које је у протеклом рату погинуло 125 бораца, а 320 рањено.
Шипово (фото:panoramio.com) -
Шипово (фото:panoramio.com)

Служена је молитва за погинуле и положени су вијенци на Централном спомен-обиљежју у Шипову и на Војничком гробљу у Натпољу, гдје су сахрањена 62 погинула борца ове бригаде.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Душко Милетић рекао је да су Војску Српске чиниле ратне јединице које су биле у непосредној борби са непријатељским снагама.

- Оне су браниле српски народ и по мени највеће историјско дјело са ове стране Дрине - Републику Српску. Наша је обавеза да Републику бранимо, чувамо и да стварамо услове за живот и рад, прије свега, оних који су је створили - истакао је Милетић.

Командант Тридесете пјешадијске дивизије генерал Момир Зец рекао је да је ова бригада све задатке извршавала одговорно.

- Ова бригада била је у саставу тридесете дивизије и све задатке од формирања до завршетка рата извршавала савјесно, сачувала народ и дала велики допринос у одбрани Републике Српске - нагласио је Зец.

Први начелник штаба Прве шиповачке лаке пјешадијске бригаде и командант батаљона потпуковник Милорад Ћирко говорио је о ратном, славном и тешком путу шиповачке бригаде за одбрану Српске, подсјетивши да је формирана на Васкрс 26. априла 1992. године према наређењу команданта 30. пјешадијске дивизије пуковника Станислава Галића.

- Бригаду је попуњавало људство са подручја општина Шипово, Јајце и дијелом Мркоњић Града. Бригада је имала од 1.500 до 1.950 бораца у зависности од периода, а у одбрамбено-отаџбинском рату из њеног састава погинуло је 125 бораца, а 320 рањено - навео је Ћирко.

Вијенце су данас положили представници Трећег пјешадијског Република Српска пука, Тридесете пјешадијсе дивизије и Прве шиповачке пјешадијске бригаде, Борачке организације Републике Српске и Борачке организације Шипово, Полицијске станице Шипово, те делегације сусједних општина и борачких организација.