latinica  ћирилица
25/04/2019 |  18:08 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Сарајево тражи забрану удружења која пропагирају Равногорски покрет

Министарство правде и управе у Влади Сарајевског кантона упутило је основним судовима у Републици Српској захтјеве за забрану удружења која пропагирају равногорски покрет - сазнаје наша Телевизија.

Јово Вукељић из Равногорског покрета Републике Српске сматра да Сарајево тим захтјевом жели прекројити историју, док историчар Жељко Вујадиновић поручује да судови, како год одлучили, немају право да пишу историју нити су надлежни за то.

Медијска хајка из Федерације због окупљања поштовалаца Југословенске војске у отаџбини и њеног команданта Драгољуба Михаиловића почетком марта у околини Вишеграда кулминирала је захтјевом из Сарајева за забраном дјеловања равногорских удружења регистрованих широм Српске.

"...због промовисања националне мржње, заступањем идеологије која представља континуитет политике етничког чишћења подноси се захтјев за забрану дјеловања Удружења четничког, равногорског покрета са адресом у Бањалуци..."- (из захтјева Министарства правде и управе Владе Кантона Сарајево упућеног Основном суду у Бањалуци).

У образложењу Министарство правде подсјећа да је Драгољуб Михаиловић био осуђен за ратни злочин и из тога извлаче узрочно-посљедични континуитет нетрпељивости према несрпском становништву у посљедњем рату у БиХ.

Заборављају да је Србија 2015. рехабилитовала команданта Југословенске војске у отаџбини, вративши му грађанска права одузета у политичко-идеолошком поступку вођеном 1946.

- Захтјеви тога типа у својој основи у сваком случају требали би да имају научно образложење и евентуално, да се Суд прогласи да одлучује о том питању требало би да има у основи поуздану науку. Суд не пише историју нити је може писати нити је надлежан за то - каже историчар Жељко Вујадиновић.

У Основном суду у Бањалуци потврђено нам је да су примили захтјев, али да о њему још нису одлучивали.

Незванично, у Суду су у незгодној ситуацији. С једне стране снажан медијски пристисак из Федерације, с друге чињеница да равногорска удружења годинама легално дјелују.

На крају, стручна јавност и лаици одавно знају да је Равногорски покрет био први ослободилачки у окупираној Европи.

- Ми смо регистровани по законима Републике Српске и то је једино мјеродавно. Овдје се покушава прекрајати историја Равногорског покрета. Дакле, ради се о потпуним незналицама који желе кроз судски поступак да забране организацију која се бави историјом Равногорског покрета - истакао је Јово Вукељић, предсједник Удружења равногорског покрета Републике Српске.

Дефиле равногораца у Вишеграду "дигао" је на ноге Сарајево, посебно снимак на коме један од учесника уз гусле помиње "крваву Дрину".

Оштра осуда стигла је из Амбасаде САД, чије пилоте су спасавали војници Драгољуба Михаиловића.

Драган Мектић најавио је Извјештај али из Тужилаштава без потврде да га је доставио.

Исторачи су осудили иступе неодговорних појединаца који су себе представили онаквим како су комунисти деценијама приказивали четнике.