latinica  ћирилица
06/05/2019 |  08:30 | Аутор: СРНА

Појас Газе: Склопљено примирје уз посредовање Eгипта

Талас насиља у Појасу Газе и на југу Израела спласнуо је ноћас, а палестински званичници су рекли да је Египат посредовао у склапању примирја рано јутрос.
Појас Газе - Фото: www.aa.com.tr
Појас ГазеФото: www.aa.com.tr

Нова рунда сукоба почела је прије три дана, а врхунац се догодио јуче, када су од ракета и пројектила испаљених из Газе у Израелу погинула четири цивила, а у израелским ваздушним ударима 19 Палестинаца, од којих су више од половине цивили.

Два палестинска званичника и телевизијска станица која припада "Хамасу" саопштили су да је прекид ватре постигнут у 4.30 часова и да је насиље заустављено.

Израелски званичници нису коментарисали ове информације.

Израелска војска је објавила да је више од 600 ракета и осталих пројектила, од којих је преко 150 пресрео одбрамбени систем "Жељезна купола", испаљено на градове и села на југу Израела од петка, 3. маја.

Армија наводи да је гађала око 320 мета које припадају милитантним групама у Гази.

Сирене за узбуну, које су се непрестано чуле на југу Израела током викенда, не оглашавају се од зоре. Израелска војска није извијестила о новим ударима у Гази.

Египат и УН су у прошлости имали улогу посредника и покушавали су да издејствују прекид ватре од када је насиље почело прије три дана.