latinica  ћирилица
06/05/2019 |  15:23 ⇒ 18:32 | Аутор: РТРС

Требиње: Представом обиљежили 800 година епархије

Поводом 800 година постојања Епархије захумско-херцеговачке и приморске, ученици гатачких основних и средњих школа, у Требињу су извели позоришну представу под називом "Из времена у вјечност". Посвећена је Светом Сави, утемељивачу епархије и првом српском архиепископу.

Представа је, једним дијелом, настала прошле године, поводом ученичке славе, а нешто касније је дорађена и адаптирана за позориште. Као представа, први пут је изведена половином прошле године, а прво гостовање је било у Требињу. Све ликове играју дјеца од четвртог разреда основне до четвртог разреда средње школе.

- Дјеца имају велику одговорност, јер осјећају да је важно да ова порука, коју имамо у причи, да је на прави начин пренесу публици, мада покушавам да им кажем да кроз игру, резултати сами дођу по себи - истиче Ивана Хрњез, вјероучитељица ОШ "Свети Сава" Гацко.

Школарци су, на сценски начин, испричали живот Светог Саве, од рођења до монашења. Без обзира на то што су ову тему изучавали кроз предмет историја, сазнали су и неке нове чињенице из живота Светог Саве.

- Имали смо јаку жељу да допринесемо. Ово је велика годишњица, 800 година Епархије, да покажемо да је и нама младима стало колико то има важност - истиче Андреј Шојић, ученик 3. разреда СШЦ "Перо Слијепчевић" Гацко.

Кроз позоришно причање о Светом Сави, младим глумцима је допуштена слобода.

- Представа је лијепо урађена, животна, пресјечено музиком, као да жели да каже да је Свети Сава био примјер љепоте и врлине, ствари које не пролазе осамсто година, које су увијек актуелне - истиче јереј Александар Шмања, координатор за вјеронауку Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Организатор представе је Епархија захумско-херцеговачка и приморска, а сценарио и режију потписује вјероучитељица Ивана Хрњез.