latinica  ћирилица
08/05/2019 |  11:26 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Сарајево: ЕБРД у БиХ уложио 2,3 милијарде евра (ФОТО)

Лидери земаља западног Балкана окупили су се данас у Сарајеву у оквиру годишњег састанка Одбора гувернера Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/.

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић данас је на панелу о западном Балкану, који се одржава у оквиру годишњег састанка Одбора гувернера Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ у Сарајеву, поручила да је потребно да овај регион има повољнију пословну климу, посебно за мала и средња предузећа.

Она је као позитиван примјер истакла регионални споразум о ромингу, који предвиђа да ће у 2021. години западни Балкан бити регион без роминга.

- Након споразума о ромингу наредна ствар је узајамно признавање академских звања. То ће бити прилика за младе да остану и нађу добар посао јер када једном оду, изгубили смо их заувијек, с обзиром да је тешко да ће се вратити - рекла је Брнабићева.

Она је додала да је, како би се испунио потенцијал региона, потребно радити на сталном политичком дијалогу о свим питањима, посебно о оним најтежим и најкомплекснијим.

- У то треба да инвестирамо још енергије и ресурса. Не можемо бити само стабилан и предвидив регион, мислим да је крупнија ствар да нас други виде као такве. Потребно је дуже времена да стварно постанемо такви, да нас трећа страна види као стабилне - истакла је Брнабићева.

Она је додала да је веома битна и инфраструктурна повезаност, изразивши задовољство што ће у Србији већ у јуну почети градња ауто-пута од Сарајева до Београда.

Брнабићева је поручила да је потребно размислити и о енергетској повезаности, као и о дигиталној повезаности.

Ана Брнабић у Сарајеву

Скупу присуствовује и премијер Републике Српске Радован Вишковић, који  је данас у Сарајеву разговорао са представницима ЕБРД-а.

Договорено је око 210 милиона евра за БиХ, од којих 150 милиона за Републику Српску, а 60 милиона за Федерацију БиХ за изградњу обилазнице око Добоја на Коридору "Пет це".

 

Мали: Земље западног Балкана интересантније инвеститорима као регион

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да земље западног Балкана могу много више да ураде за себе у оквиру региона јер у том случају постоји веће интересовање инвеститора.

- Као регион смо много интересантнији инвеститорима када долазе с обзиром на то да је све постало једно огромно глобално село", рекао је Мали новинарима у Сарајеву на маргинама годишњег састанка Одбора гувернера Европске банке за обнови и развој.

Он је истакао да је "одлив мозгова" највећи проблем земаља региона, додајући да се против тога морају борити сви, првенствено развојем земље, односно растом економије и плата.

Говорећи о Србији, Мали је истакао да је стопа раста српске привреде прошле године износила 4,3 одсто, што земљу сврстава међу 10 топ земаља у Европи по економији у тој години.

 

Ђукановић: Европски пут нема алтернативу

Предсједник Црне Горе Миле Ђукановића изјавио је да европеизација региона нема алтернативу.

Ђукановић је нагласио како је увјерен да је најважније учврстити визију интеграције Западног Балкана у Европску унију.

- Наш регион је историјски заостао и та заосталост је породила нешто што је озбиљан проблем и што, нажалост, представља репутацију нашег региона, а то је мање-више континуирана нестабилност. Да би изашли из тог стања и дошли у ситуацију да као одговорне владе, одговоримо ономе што је очекивање наших грађана, а то је достизање европског квалитете живота. Мислим да морамо одабрати пут учвршћивања стабилности, динамичног економског и демократског развоја, који ће нас водити ка сустизању квалитета живота у ЕУ - казао је Ђукановић.

Истакао је да то значи да је јасно да је пут европеизације региона, пут без алтернативе, али да је за то потребно да обавимо квалитетне реформе у "нашој кући и будемо саставни дио савремене европске цивилизације".

Чакрабарти: ЕБРД од Дејтона у БиХ уложио 2,3 милијарде евра

Предсједник Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ Сума Чакрабарти данас је у Сарајеву позвао на инфраструктурне, транспортне и друге интаграције западног Балкана, истичући важност наставка процеса интеграције региона у ЕУ.

На првој сесији у оквиру годишњег састанка Одбора гувернера ЕБРД-а, Чакрабарти је истакао да транспортно повезивање, економска интеграција и доквалификација радника могу помоћи да се прекине зачарани круг губитка радне снаг и нижих улагања, што доводи до даље имиграције људи из региона.

Он је додао да је ЕБРД за смањивање трговинских баријера и обезбјеђивање равноправног тржишта за компаније, што захтијева јачање дијалога између јавног и приватног сектора, те унапређење пословне климе.

Предсједник ЕБРД-а је подсјетио да ова банка гдје год да инвестира спаја људе из различитих сфера живота – приватног сектора, власти, цивилног друштва.

- Ми инвестирамо у промјену живота за појединце, привредно друштво, економије и то нарочито вриједи за БиХ - додао је Чакрабарти.

Он је подсјетио да је ЕБРД у БиХ присутан непосредно након потписивања Дејтонског мировног споразума, са укупним улагањима од 2,3 милијарди евра и 159 пројеката.

Звиздић: Кључни проблем региона су радна мјеста за младе људе

Денис Звиздић на самиту ЕБРД-а (Фото: Савјет министара)

Предсједавајући Савјета министара БиХ у техничком мандату Денис Звиздић рекао је на данашњем панелу чланова Одбора ЕБРД-а да је рјешавање проблема отварања радних мјеста за младе кључни макроекономски проблем читавог региона.

Он се захвалио предсједнику ЕБРД-а на његовом личном ангажману и великој подршци коју је давао БиХ и Вијећу министара у свим процесима који су довели до реализације овога великог и важног догађаја, не само за БиХ, него и за читав регион Западног Балкана.

Он је рекао да ће се разговарати о најбољим моделима унапређења економије у БиХ и региону Западног Балкана, о реформама потребним за креирање позитивне подузетничке климе и унапређење пословног окружења, о најбољим праксама које ће довести до повећања конкурентности привредног сектора, о подстицању домаћих и привлачењу страних инвеститора, о појединачним, али и регионалним капацитетима природних и људских ресурса, о економским и инвестиционим потенцијалима, као и о мјерама и даљим правцима дјеловања у циљу рјешавања кључног макроекономског проблема читавог региона.

- То је питање отварања нових радних мјеста за младе особе како би их задржали да остану живјети и радити у својој домовини – БиХ, али и на простору читавог региона кога, посебно у економском смислу, желимо повезивати и изграђивати. Због свега наведеног је и опредјељење Савјета министара Босне и Херцеговине, у посљедње четири године, и било усмјерено ка преузимање европске економске и правне стечевине, одрживом економском развоју, стабилности и просперитету БиХ - казао је Звиздић.