latinica  ћирилица
09/05/2019 |  18:28 ⇒ 10/05/2019 | 09:05 | Аутор: РТРС

Фоча прославила 9. мај – Дан општине

Фоча- са два факултета један је од десет универзитетских центара Универзитета у Источном Сарајеву, регионални здравствени, правосудни, банкарски, трговачки и културни центар Горњег Подриња, данас је прославила 9. мај – Дан општине.

На Свечаној сједници, истакнути су развојни планови и додијељена признања појединцима који су радили на њезином развоју.

Повеља, највеће признање Општине Фоча – постхумно је додијељено Здравку Крсмановићу који је у два мандата био начелник општине, истакнути политичар и спортиста. Од бројних заслуга које му се приписују Фочаци ће га се сјећати и по значајним објектима који су подигнути у његовим мандатима.

- Његовом иницијативом и залагањем личним учешћем отпочела је изградња храма Светог Саве у Фочи , храма који је био дугогодишња жеља свих грађана општине Фоча - рекла је Драгица Крсмановић супруга Здравка Крсмановића.

Фочаци су поносни и на своје суграђане који су се осим професионално доказали и као успјешни спасиоци у невољама и успјешни спортисти. Ту су и млади иновативатори који уз спорт успјешно промовишу природне и туристичке љепоте.

- Свако признање доноси одређену количину енергије која помаже појединцу да настави даље и то је потврда за оно што је о тада радио добро - сматра Немања Тривун.

У Општини Фоча истичу да се могу похвалити стабилним вишемилионским буџетом, без неоправданих задужења. Велика су очекивања од дугонајављиваних улагања у неискоришћена природна богатства.

- У наредном периоду наш економски развој базирамо на чињеници да ће почети велики хидроенергетски пројекти Бук Бијела и Паунци да ће бити отворен рудник олова и цинка и да је то значајан замајац развоја наше општине - навео је Радисав Машић начелник општине Фоча.

Истакнуто је да се треба улагати више у развој туристичких потенцијала и инфраструктуре. Наглашено је и да ће у овој години бити завршена друга фаза водоводне мреже и изграђена зграда дјечијег вртића.