latinica  ћирилица
10/05/2019 |  13:39 ⇒ 12/05/2019 | 20:59 | Аутор: СРНА

Влада Српске: Формиран тим за праћење стања усљед најављених падавина

Влада Републике Српске именовала је данас петочлани тим чији је задатак праћење стања у Српској усљед најављених обилних кишних падавина.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Тим чине потпредсједник Владе и министар правде Антон Касиповић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, министар унутрашњих послова Драган Лукач и генерални секретар Владе Синиша Каран.

Из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу саопштено је да је на данашњој сједници Владе усвојен и Нацрт стратегије за унапређење и развој волонтирања у Републици Српској за период од 2019. до 2023. године.

У овом документу је акценат стављен на развој локалних волонтерских сервиса и промоцију и развој волонтирања међу средњошколцима.

Као нови стратешки циљ дефинисано је волонтирање у заједници које се односи на унапређење међугенерацијске солидарности путем волонтирања, допринос волонтирања развоју предузетничких вјештина, те укључивање приватног сектора у подршку развоју волонтирања кроз корпоративно волонтирање.

Генерални циљ стратегије је пружање подршке одрживости, унапређењу и развоју волонтирања у Српској, а биће остварен кроз пет приоритетних стратешких циљева - унапређење правног оквира, јачање волонтерске инфраструктуре, развој волонтирања у формалном и неформалном образовању, волонтирање у заједници и промоција волонтирања.

УТВРЂЕН ПРИЈЕДЛОГ ДОПУНЕ ЗАКОНА О ПЛАТАМА ЗАПОСЛЕНИХ У ПРАВОСУЂУ

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о допуни Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Српске по хитном поступку.

Предложеним законом службенику Судске полиције и полицајцу у казнено-поправним установама са средњом и вишом стручном спремом утврђује се право на додатну накнада у износу од 10 одсто просјечне плате у Министарству унутрашњих послоа, остварене у протеклом мјесецу једнако као и за полицијске службенике запослене у МУП-у Српске.

"Разлог доношења доупуне предметног закона произилази из потребе да се изједначи статус овлаштених службених лица у институцијама правосуђа Републике Српске са статусом полицијских службеника у МУП-а са средњом и вишом стручном спремом", саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Влада Српске је утврдила и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о комори инжењера пољопривреде Републике Српске.

У саопштењу се наводи да су разлози за доношење овог закона садржани у потреби да се искустава стечена у његовој вишегодишњој примјени унаприједе и прецизирају поједина рјешења ради очувања, унапређивања и заштите интереса и одговорности професије.

Истовремено се прихватају и рјешења према којима се постиже већи степен усклађености рада Коморе инжењера пољопривреде са другим коморама, а посебно Ветеринарском комором Републике Српске.