latinica  ћирилица
10/05/2019 |  18:44 | Аутор: СРНА

Командни официр ће пратити Караџићеве телефонске позиве

Командни официр притворске јединице УН у Хагу преслушаваће и сумирати непривилеговане телефонске позиве првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, одлучио је Механизам за међународне кривичне судове.
Радован Караџић (фото: ICTY) -
Радован Караџић (фото: ICTY)

У саопштењу Механизма се наводи да ће официр, према Правилнику о посјетама и комуницирању затвореника, преслушавати и пратити непривилеговане Караџићеве телефонске позиве до 5. јуна и истиче да се ова мјера примјењује од 26. априла.

Механизам се у саопштењу позива на Статут ММКС, који је усвојен Резолуцијом 1966 Савјета безбједности УН 22. децембра 2010. године.

У саопштењу се подсјећа на ранију одлуку да се прате и слушају Караџићеви позиви од 1. маја, као и сви позиви у периоду од седам дана, почевши од 6. маја.

Из Механизма наводе да је таква одлука донесена с обзиром на чињеницу да је неопходно праћење и слушање непривилегованих позива у дужем периоду, како би се даље истражило да ли је Караџић прекршио правила притвора, те да је то "у интересу спровођења правде".

У документу се помиње Правилнику ММКС о процедури и доказима, који су судије Механизма усвојиле 8. јуна 2012. године.

Из Механизма наводе да је одлука донесена, имајући у виду Правилник о управљању притвором за лица која чекају суђење или жалбен поступак /Правилник о притвору/, који је усвојен 5. новембра 2018. године.

- Према Правилу 71 Правилника у притвору, лица у притвору би требало да имају право на примање посјета и комуникације са члановима породице, пријатељима и другима, путем писама, телефона или других средстава за комуникацију на дневној бази - истиче се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да је Правилом 74 предвиђено да лица у притвору која желе да користе просторије за комуникацију морају да пријаве командујућем официру и да траже одогрење уколико би разговор за посљедицу могао имати јавно изношење информација у било ком облику.

Секретаријат Механизма за кривичне судове у Хагу наложио је почетком ове седмице истрагу поводом телефонског укључења Караџића из хашког притвора на трибину која је одржана 3. маја у Српској кући у Подгорици.

Караџић је приликом укључења у трибину поручио Србима у Црној Гори да буду стрпљиви, толерантни и да имају разумијевања према људима који имају кризу идентитета /Црногорцима/.

Трибину у Српској кући организовали су Српски национални савјет и Српски информативно-културни центар "Свети Сава", а у тренутку телефонског позива из Хага на трибини је говорио први предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник.

Жалбено вијеће Механизма у Хагу осудило је 20. марта ове године Караџића на доживотни затвор чиме је преиначена првостепена пресуда Трибунала у Хагу којом је у марту 2016. година био осуђен на 40 година.

Он и даље није премјештен у затвор у којем ће служити казну и налази се у притворској јединици Механизма који је наслиједио Хашки трибунал.