latinica  ћирилица
13/05/2019 |  21:44 | Аутор: СРНА

Вишеград: Промовисане књиге "Крвави Божић" и "Мушка суза"

У вишеградском Дому културе вечерас су промовисане књиге "Крвави Божић" Владимира Ђорђевића и "Мушка суза" Небојше Ковача.
Вишеград - промоција књига "Крвави Божић" и "Мушка суза" - Фото: СРНА
Вишеград - промоција књига "Крвави Божић" и "Мушка суза"Фото: СРНА

Ђорђевић је рекао да његов роман говори истину о српском страдању у БиХ из јесени 1944. и зиме 1945. године, када је велики број српског народа страдао од Срба комуниста и партизанског покрета.

- Тада су, углавном, страдали војници једине легитимне војске генерала Драгољуба Михаиловића који су били припадници првог антифашистичког покрета у Европи. Судбина се поиграла са њима на такав начин да су их босанске планине дочекале и већина њих је ту остала - истакао је Ђорђевић.

Према његовим ријечима, ово је и прича о свакој српској породици која је доживјела голготу и проливање крви од братске руке.

- Ово је књига о трагању за најсјајнијом нити љубави и спознаји благодатне силе хришћанског праштања, као и путоказ како кроз љубав да спознамо једини наш пут - навео је Ђорђевић.

Ковач је рекао да је наслов "Мушка суза" изабрао јер је мушка суза вјечита табу тема на овим просторима.

- Моја књига је збирка која се састоји од 47 пјесама, а теме су мисаона поезија и љубавне пјесме - истакао је Ковач.

Илија Степановић, пјесник из Крагујевца који је писао рецензију Ковачеве књиге, рекао је да његова поезија писана у романтичарском духу, веома је читљива, искрена и есенцијалног осјећања.

- Пошто је он са простора гдје је севдалинка веома заступљена и неке његове пјесме врло лако могу да буду компоноване, да се за њих прави музика и да их слушамо у интерпретацији неког од извођача народне музике - сматра Степановић.