latinica  ћирилица
18/05/2019 |  21:07 ⇒ 21:47 | Аутор: РТРС

Вучић: Србија успјела да изгради све што генерације нису могле

Предсједник Србије Александар Вучић вечерас је у Владичином Хану, код моста Врла, који је осветљен у бојама српске заставе, уз ватромет, свечано отворио посљедњу дионицу аутопута на јужном краку Коридора 10 кроз Србију у дужини од 26,3 километра у Грделичкој клисури.

Вучић се обратио грађанима и поручио да је Србија успјела да изгради све што генерације нису могле и да треба да будемо поносни најљепшим мостом и аутопутем који Европа има, а који ће бити за, како је рекао, нашу дјецу и будућност.

- Ово јесмо ми и ово јесте Србија, нема љепше земље од наше Србије, нема земље коју више волимо и нема поносније земље од Србје и нема народа који попут нашег може да каже да је успио толико да изгради и промијени себе и своју земљу као што смо ми успјели у протеклих неколико година - нагласио је предсједник Вучић, не кријући радост:

- Киптим од среће, радости и поноса, за овако нешто велико, моћно и лијепо, што надилази наше снове - рекао је.

Прекидан скандирањем грађана који су присуствовали свечаности, "Ацо, Србине", Вучић је рекао да не би вјеровао да му је неко прије неколико година рекао да ће овако лијепо да буде у Владичином Хану.

Цитирао је Иву Андрића који је писао: "Једна велика грађевина која је дуговјечна, корисна и лијепа, не мијења само изглед и значај краја у коме се налази него има и дубоке везе са народом који се њом служи. Народ преко подвига својих појединаца ствара грађевину на слику и прилику својих најдубиљих тежљи и особина, а те грађевине полагано и стално утичу на карактер народа, јер нема случајних грађевина издвојених из друштва и његовог развитка".

У праву је био велики писац, рекао је Вучић, нису сви километри ауопутева и свега што се гради нешто што је случајно.

Свечаности отварања аутопута присуствовао је велики број грађана, чланова Владе Србије, дипломатског кора, представника локалних самоуправа и управних округа, привредника и других гостију.

Присутвовали су и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев.