latinica  ћирилица
20/05/2019 |  10:03 ⇒ 10:17 | Аутор: СРНА

Алмодоваров "Бол и слава" и Мендозин "Ноћна ласта" нови фаворити

Кански фестивал ушао је у другу половину, а филмови Кена Лоуча "Извините, недостајете нам" и Клебера Мендозе Филе "Ноћна ласта", те остварења Педра Алмодовара "Бол и слава" и Џима Џармуша "Мртви не умиру" најбоље су примљени међу публиком и критичарима.
Фестивал у Кану (Фото:http://fccg.me) -
Фестивал у Кану (Фото:http://fccg.me)

Посебно занимање изазвала је "Ноћна ласта". То је бразилски филм "из будућности" који говори о борби мјештана против страних плаћеника /Американаца/. Филм је одушевио сјајном фотографијом и причом.

Након Кена Лоуча и још једне његове црне социјалне приче, пред публиком се појавио и Алмодовар, који у Кану није имао запаженијих узлета од чувеног остварења "Причај са њом".

Алмодовар је сада публици представио упечатљив филм са Антониом Бандерасом у главној улози. Опет су тема одрастање, мајка и низ необичних ликова кроз које Алмодовар прича једну врсту аутобиографије.

Према наводима филмских портала, Алмодовар је доживио овације након пројекције новог остварења.

Нови филм Теренса Малика који третира дешавања у Другом свјетском рату "Украдени живот" добио је солидне оцјене, али није фаворит критике.

Канска публика очекује дуго најављивани филм Квентина Тарантина "Било једном у Холивуду", те нова остварења Румуна Корнелијуа Порумбоијуа "Звиждачи", браће Дарден "Ахмед" и Корејца Бонг Џун Хоа "Паразит".

Фестивал се затвара у суботу, 25. маја, додјелом "Златне палме" и осталих нагарада у такмичарском и пропратним програмима.