latinica  ћирилица
20/05/2019 |  11:40 ⇒ 11:43 | Аутор: РТРС

Чубриловић у тродневној званичној посјети Руској Федерацији

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић отпутовао је данас у тродневну званичну посјету Руској Федерацији у оквиру које ће се састати на предсједницом Савјета Федерације Федералне скуштине Валентином Матвијенко, те високим званичницима горњег дома руског парламента и руске Думе.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Чубриловић ће се са Валентином Матвијенко састати се у уторак, по московском времену, а потом ће дати интервју телевизији Руске Федерације, наводи се у саопштењу НСРС.

Након састанка предсједница Савјета Федерације Федералне скуштине биће домаћин свечаног ручка уприличеног за предсједника Народне скупштине Републике Српске.

У сриједу ће Чубриловић разговарати са послаником руске Думе и предсједником организације Руска хуманитарна мисија Јевгенијем Примаковим. Ова хуманитарна мисија постоји од 2010. године, а недавно је Србима на Косову и Метохији допремила тону лијекова.

Примаков, који је за посланика изабран у септембру 2018. члан је Јединствене Русије, политичке партије на чијем челу је актуелни руски предсједник Владимир Путин и био је Путинов повјереник на предсједничким изборима 2018. године.

У четвртак, 23. маја Чубриловић ће разговарати са предсједником Комитета за међународне послове Савјета Руске Федерације Константином Косачевим.

Предсједник НСРС у посјети Руској Федерацији борави на позив предсједнице горњег дома Руског парламента Валентине Матвијенко.

Матвијенко је у писму у децембру прошле године Чубриловића позвала да посјети Руску Федерацију и честитала му на избору за предсједника парламента Републике Српске.

- Жељела бих да Вам упутим позив за посјету Руској Федерацији и биће ми драго да Вас видим, господине предсједниче - навела је Матвијенко у писму.

Госпођа Матвијенко боравила је у званичној посјети Републици Српској 24. априла 2018. године током које се обратила и посланицима Народне скупштине на Свечаној сједници.

Валентина Матвијенко предсједник је Савјета Федерације, горњег дома Федералне скупштине. Стални је члан Савјета безбједности Руске Федерације. Од 2003. до 2011. била је губернатор Санкт Петербурга.

Сматра се за трећу личност у држави, одмах након предсједника Владимира Путина и премијера Дмитрија Медведева. Зову је "Путиновом челичном лејди".