X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Обавијест
23/05/2019 |  13:38 ⇒ 19:34 | Извор: РТРС

Чубриловић у интервјуу за канал Вместе-РФ: Српски народ мора бити захвалан Русији

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је у разговорима са предсједницом Савјета Федерације Русије Валентином Матвијенко обухваћен широк дијапазон питања која се тичу односа српског народа у Републици Српској и Русији.
Недељко Чубриловић (Фото:vmeste-rf.tv) -
Недељко Чубриловић (Фото:vmeste-rf.tv)

Он је у интервјуу за телевизијски канал Вместе-РФ истакао да Валентина Матвијенко изузетно разумије проблеме и односе у БиХ без обзира на ком нивоу се налазе.

- Дуга је историја пријатељства српског и руског народа и садашња генерација политичара и са једне и са друге стране гаје те односе на високом нивоу. Увјерен сам да ћемо наставити тим путем без обзира на међунаросни сплет околности. Српски народ у БиХ има много разлога да буде захвалан Русији због њених чврстих ставова без којих би била упитна позиција Републике Српске - истакао је Чубриловић.

Народна скупштина Републике Српске има добре односе са Санкт Петербургом и руским Парламентом у Москви, рекао је Чубриловић, и додао да Српска има и успјешну привредну сарадњу са Русијом.

- Надамо се да ћемо и у духу пријатељства те односе продубљивати. Нама треба чврст став Русије, управо онакакв какав је сада, да би то било непоколебљиво у међунаросним односима - нагласио је предсједник НСРС.

- Ниво културне сарадње двије земље достигао је један завидан ниво, првенствено у размјени културних радника и друштава који често гостују у Српској. Што се тиче размјене студената, Русија је отворила врата својих универзитета за студенте из Републике Српске и спремни су да повећају број уколико буде био већи интерес студената - казао је Чубриловић.

Чубриловић је подсјетио да се у Бањалуци гради руска православна црква чијем је свечаном освештању темеља присуствовао и министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров и изразио наду да ће освештању саме цркве присуствовати и предсједник Русије Владимир Путин.

- Ми смо стуб православне духовности око којег можемо додатно да се вежемо. Руски језик се учи у школама у Републици Српској и све је више интересовања за њега. Историја која нас веже је исувише дуга да бисмо је сада кварили - истакао је Чубриловић и интервјуу који можете погледати на овом линку.

Повезане вијести:

Чубриловић - Косачев: Формирање власти предуслов за напредак и развој