latinica  ћирилица
23/05/2019 |  16:42 ⇒ 22:59 | Аутор: РТРС

У Линцу отворен изложбено-продајни салон; Прилика за пласман производа из Српске

У Линцу је отворен изложбено-продајни салон, у којем су представљени производи више од 30 компанија из Републике Српске. Првог дана успостављени су значајни пословни контакти, а изложбени салон, резултат је сарадње Владе, Представништа у Аустрији и Бањалучке подручне привредне коморе. Салон је отворио премијер Српске Радован Вишковић.

Бољи контакти и озбиљнији наступ на захтјевном аустријском тржишту. То ће привредницима из Републике Српске донијети данас отворени изложбено-продајни салон у Линцу. Првих 35 компанија већ је изложило своје производе. Премијер Српске увјерен је да је ово само почетак значајнијег привредног присуства Републике Српске у најразвијенијем аустријском региону.

- То су компаније које су и до сада биле присутне на европском тржишту и ми се надамо да ће оне бити један пословни инкубатор за развој осталих малих и средњих предузећа - рекао је Вишковић.

Аустрија је један од најзначајнијих спољнотрговинских партнера Српске, а коначно је остварен и суфицит у робној размјени од 50 милиона КМ. Искорак у извозу, увјерени су привредници, направиће оваквим, заједничким наступом у Линцу.

- Мало која компанија има капацитете да самостално наступи у Аустрији. Потреба су им познанства и контакти, а ми то овдје пружамо на организован и систематичан начин - истиче Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука.

Данас отворени привредни салон Српске у Линцу само је почетак оваквог начина привредног представљања. Представништво Српске у Аустрији већ планира нове активности. Шеф Представништва Младен Филиповић истиче да већ постоји интересовања за Салзбург и Грац.

Почасни конзул БиХ у Грацу Јорг Хофрајтер каже да је привреда Републике Српске је у успону, и да су тога свјесни у Грацу.

- Моја жеља је да се на организован начин представите и код нас - истиче он.

Да је Српска препозната као поуздана дестинација и за аустријске инвеститоре, потврђује најава власника компаније Мрежа-Нетворк из Дервенте, аустријског бизнисмена Маркуса Страсера, да ће погон из Румуније преселити у Републику Српску. Одлуку је донио након разговора са премијером Вишковићем.

- План је да угасимо производњу у Румунији и пребацимо у Републику Српску, као што смо прије неколико година из Пољске пребацили у Српску - рекао је Страсер.

Врата привредног салона Српске у Линцу од данас су отворена за аустријске партнере, али и српску дијаспору која је овдје изузетно значајна.

Повезане вијести:

Вишковић: Наставити рад на побољшању пословне климе

Отворен изложбени сајам у Линцу, присуствовао Вишковић

Вишковић позвао дијаспору да промовише потенцијале Српске