latinica  ћирилица
01/06/2019 |  09:24 | Аутор: СРНА

Пелегрини: НАТО ће можда промијенити облик сарадње са "војском Косова"

Предсједник Владе Словачке Петер Пелегрини поручио је да Приштина мора да схвати да трансформација косовских безбједносних снага у такозвану војску Косова може да значи и промјену мандата сарадње НАТО-а са тим јединицама.
Петер Пелегрини - Фото: РТС
Петер ПелегриниФото: РТС

- Већина држава чланица НАТО-а осудила је овај корак Приштине и позвала је да евентуални процес трансформације своје војске изврши у складу са сопственим уставом, што подразумијева и сагласност српске заједнице - рекао је Пелегрини за Политику.

Он је истакао да је дискусија о овом мандату у оквиру НАТО-а у току и да ће Словачка, која је чланица Алијансе, задржати свој конзистентан став.

Пелегрини је истакао да може да гарантује да ће Словачка на међународном пољу и у будућности недвосмислено иступати против једностраних рјешења која угрожавају повјерење између двије стране.

Према његовим ријечима, трансформација косовских безбједносних снага у војску Косова је била кршење међународних споразума и самог косовског устава из чега произилази и несагласност Словачке са овим кораком.

- Радо бих истакао да то сигурно није само наш став. Велика већина држава чланица ЕУ и НАТО, укључујући и државе које су признале независност Косова је осудила овај поступак Приштине - рекао је Пелегрини.

Пелегрини је напоменуо да Београд може да настави да рачуна на подршку Братиславе у очувању територијалног интегритета Србије.