latinica  ћирилица
06/06/2019 |  12:38 ⇒ 12:59 | Аутор: СРНА

ЖРС: Стимулације на мајску плату радницима

Управа Жељезница Републике Српске донијела је одлуку да радницима уз плату за мај исплати и стимулацију, имајући у виду да плате нису повећаване годинама, а да анализе рада у прва четири мјесеца показују пребачај прихода и смањење расхода реално планираних за ову годину, саопштено је из ове компаније.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Да би расположиви износ новца био што реалније распоређен Управа је у претходном периоду одржала састанак са представницима жељезничких синдиката како би чула и њихово мишљење.

- Обје стране су се сагласиле да би највећи проценат требало да добију радници са најнижим платама, па је Управа тако и предвидјела својом одлуком. Радницима који примају плату до 500 КМ стимулација износи 10 одсто, од 500 до 700 КМ осам одсто, а онима чија је плата од 700 до 1.100 КМ шест одсто - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је Управа Жељезница Републике Српске добила сагласност за такву одлуку у разговорима са Владом Републике Српске и Министарством саобраћаја и веза с обзиром на добре резултате остварене у претходном периоду које би требало да осјете и запослени у овој компанији.

Управа је одлуку донијела као привремену мјеру до доношења колективног уговора којим би требало да трајно буду побољшана примања радника.

Остварени резултати пословања, повећани приходи и смањени расходи у односу на планиране, омогућили су да се повећају примања жељезничарима, а менаџмент настоји да такав тренд задржи бољом организацијом, ефикаснијим радом запослених, као и привлачењем нових корисника жељезничких услуга, наводи се у саопштењу.

Управа позива жељезничке синдикате и раднике да јој и у наредном периоду буду конструктивни партнери који ће помоћи у настојању да се Жељезнице Републике Српске очувају и у сваком смислу унаприједе, што је од значаја и јавног интереса и за Републику Српску, а самим тим да заједнички сачувају права запослених из радног односа, односно да се створе реалне основе да та права у будућности буду и већа.

Шест од укупно осам синдикалних организација које дјелују при Жељезницама Републике Српске одржаће сутра получасовни штрајк упозорења јер са Управом није постигнут договор о захтјевима за повећање плата, на чему синдикати инсистирају, рекао је Срни предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности Златко Марин.