latinica  ћирилица
06/06/2019 |  15:25 ⇒ 15:31 | Аутор: СРНА

Приједор: Велика штета на путној инфраструктури и домаћинствима

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је данас да су бујичне воде с Козаре оштетиле мостове, пропусте, макадамске и асфалтне путеве, породична домаћинства и радне објекте, начиниле клизишта и довеле до прекида саобраћаја на више путних праваца.
Бујичне воде у Приједору - Фото: СРНА
Бујичне воде у ПриједоруФото: СРНА

- У току ноћи дао сам налог за хитне интервенције на оспособљавању путних праваца и очекујем да ће у току дана путеви постати проходни, а у току је прикупљање детаљних података на терену на бази којих ће бити предузете мјере - рекао је Ђаковић. 

Он је истакао да је штета велика, посебно у путној инфраструктури и пољопривреди, те да ће бити принуђени да се обрате и Влади Српске за помоћ у санацији штете од мајских и јунских поплава.

Према његовим ријечима, усљед интензивних падавина синоћ су нагло порасли водостаји ријеке Пухарске и бујичних водотокова који су се излили у насељима Пухарска, Чејреци, Брезичани, Ламовита, Јутрогошта, Бистрица, Нишевићи, Козарац и Горња Омарска. 

- Интензивне падавине узроковале су појаву велике количине површинских вода и угрожавање стамбених објеката у овим насељима, као и велика оштећења саобраћајних објеката, путне инфраструктуре и пољопривредних земљишта - навео је Ђаковић.

Он је додао да је земљиште пуно воде и не прима нове количине, да климатске промјене чине своје, те да је потребно рјешавати корита Милошевице и Сане, као и растеретне канале који су некад постојали у Туковима, али су сада оштећени и закрчени. 

- Имамо информацију да људи који хоће да прошире своја имања улазе у водотоке и насипају их, поготово у насељеном подручју око Пухарске, те се и то мора регулисати - истакао је Ђаковић.

Шеф Одсјека за цивилну заштиту града Приједора Душан Врањеш рекао је да је неопходно предузети низ мјера превентивног карактера када је у питању одржавање одводних канала и пропуста. 

- Ту апсолутно мора бити успостављен систем одговорног рада и професионалних структура и грађана. Настојаћемо успоставити систем рада који проблеме превентивно минимализује и пронаћи модел благовременог и брзог дјеловања у оваквим ситуацијама како би се помогло грађанима на терену - најавио је Врањеш.

Он је додао да је нужно ангажовање механизације коју је врло тешко ангажовати у кратком времену с обзиром на процедуре. 

- У наредном периоду нам слиједи да пронађемо најадекватнији одговор за реаговање у оваквим ситуацијама - рекао је Врањеш.

Водостаји већих водотока су знатно испод критичног нивоа.