latinica  ћирилица
06/06/2019 |  15:34 ⇒ 15:51 | Аутор: СРНА

Продужен рок Посебног колективног уговора

Синдикат управе Републике Српске, као једини репрезентативни и већински у области јавне управе, данас је са Владом Републике Српске потписао Споразум о продужењу рока важења Посебног колективног уговора за запослене у органима управе, који ће бити на снази до 19. августа 2020. године.
Потписивање Споразума - Фото: СРНА
Потписивање СпоразумаФото: СРНА

- Чином потписивања Синдикат управе Републике Српске још једном је показао како је једина репрезентативна и одговорна централа у Републици Српској - саопштено је из Синдиката управе.

Синдикат управе Републике Српске активно учествује и у процесима израде новог Закона о државним службеницима Републике Српске и иницира измјене Закона о платама запослених у органима управе и јавним службама Републике Српске. 

- Овим законом ће се на бољи начин регулисати статус запослених у огранима управе Републике Српске и обезбиједити виши степен заштите права радника - наводи се у саопштењу.

Синдикат управе Републике Српске иницира измјене свих законских аката, којима су регулисане плате запослених у јавном сектору с циљем обезбјеђивања права запослених на топли оброк и регрес, што би у крајњем случају требало резултирати повећањем плате за државне службенике и намјештенике.

У саопштењу се напомиње и да је Синдикат управе Републике Српске иницијатор реформе јавне управе која ће обезбиједити бољу и ефикаснију управу на републичком и локалном нивоу кроз измјене Закона о локалној самоуправи и других прописа којима се регулишу права и обавезе радника.

Синдикату управе Републике Српске данас у свом саставу има 65 активних синдикалних организације и више од 6.500 чланова који су запослени у свим органима управе на републичком и локалном нивоу у Српској.