latinica  ћирилица
06/06/2019 |  16:06 ⇒ 16:12 | Аутор: РТРС

Интензивирана сарадња Скупштине АП Војводине и НСРС (ФОТО)

Делегација Народне скупштине Републике Српске борави у дводневној радној посети Скупштини Аутономне покрајине Војводине.
Интензивирана сарадња САПВ са НСРС (фото: skupstinavojvodine.gov.rs) -
Интензивирана сарадња САПВ са НСРС (фото: skupstinavojvodine.gov.rs)

На позив Посланичке групе пријатељства Скупштине Аутономне покрајине Војводине са Народном скупштином Републике Српске, чланови делегације били су данас почасни гости на првој седници Посланичке групе пријатељства Скупштине АП Војводине са Народном скупштином Републике Српске, која је одржана у покрајинском парламенту.

Дмитар Станишић, предсједник Посланичке групе пријатељства, нагласио је да је данашње присуство парламентарне делегације из Републике Српске на првој сједници, снажна потврда искрене сарадње базиране, прије свега, на пријатељским и заједничким емоцијама и искреној жељи да се сарадња прошири и подигне на највиши ниво у свим областима које су од заједничког интереса, саопштено је из Скупштине АП Војводине.

- Ми као посланици имамо обавезу да подижемо сарадњу и теме на виши ниво и да заједнички радимо све оно што ће донијети бољитак нашим грађанима и са једне и са друге стране - рекао је Станишић.

Срђан Мазалица, члан Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске, захвалио је домаћинима из Скупштине АП Војводине и указао да су везе између Републике Српске и Србије нераскидиве и да је оваква сарадња природан и најбољи пут ка остваривању заједничких интереса и бољитку.

Фото: skupstinavojvodine.gov.rs

- Велики број људи из Републике Српске живи, студира или ради у Војводини. На основу потписаног Споразума о сарадњи између Владе Републике Српске и покрајинске Владе, заједнички се аплицира према међународним фондовима, посебно у области пољопривреде. Сматрамо да је од изузетног значаја да постојећу сарадњу проширимо и на парламентарну сарадњу, с циљем да, прије свега, остваримо што бољу размјену искустава и подигнемо рад парламената на још виши ниво - рекао је Мазалица.

На првој сједници Посланичке групе пријатељства Скупштине АП Војводине са Народном скупштином Републике Српске, која је одржана у покрајинском парламенту, присутнима су се обратили и Зоран Милошевић, покрајинским секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност и Огњен Бјелић, покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

У радном дијелу сједнице, једногласно је донесен Пословник о раду Посланичке групе пријатељства Скупштине Аутономне покрајине Војводине са Народном скупштином Републике Српске и изабрано је Предсједништво Посланичке групе пријатељства.

Посебна пажња у разговорима скупштинских делегација посвећена је сарадњи стручних служби двије скупштине, о чему су говорили генерални секретари парламената.

Фото: skupstinavojvodine.gov.rs

Генерални секретар Скупштине АП Војводине Никола Бањац и генерални секретар Народне скупштине Републике Српске Небојша Згоњанин, изразили су је задовољство посјетом скупштинске делегације из Српске и нагласили да је наставак сарадње и рада на заједничким пројектима у складу са Меморандумом о сарадњи двије скупштинске службе, потписаним крајем 2017. године, потврда и подстрек даљем развоју добре и пријатељске сарадње која се одвија на обострано задовољство.

Бањац је најавио да ће другог дана радне посјете представници Службе Скупштине АП Војводине и Службе Народне скупштине Републике Српске у складу са потписаним Меморандумом о сарадњи две скупштинске службе и Планом заједничког рада за 2019. годину, одржати стручне радне састанке на којима ће размијенити искуства, подијелити примјере добре праксе и наставити рад на заједничким активностима.

- Стручне службе двије скупштине тренутно заједнички раде на увођењу е-парламента у складу са Платформом Владе Републике Србије о дигитализацији рада свих органа власти. Служба Скупштине Аутономне покрајине Војводине је усвојила систем финансијске контроле и управљања у свим својим радњама и активностима што је и обавеза у складу са Законом о буџетском систему и ми смо у прилици да тај врло значајан документ сада предамо представницима Службе Народне скупштине Републике Српске - нагласио је Бањац.

Скупштинске делегације су данас посјетиле и први "Сајам завичаја - завичај кроз привреду, туризам и културу".

Први "Сајам завичаја" је у новосадском Мастер центру окупио све оне који су већ сада носиоци те сарадње и који, у будућности тој сарадњи могу дати нове облике и нову садржину. Међу учесницима су представници привредних комора Српске, Бањалуке, Војводине, туристичких организација Српске и Војводине, Заједничког вијећа општина Вуковара, привредници из земаља региона. Такође, ова сајамска манифестација окупила је око 50 завичајних удружења, која презентују своју културу, традицију и обичаје и својим дјеловањем чине мост између Србије и држава из којих су се доселили. Сајам је отворио Ђорђе Милићевић, потпредсједник Покрајинске владе.