latinica  ћирилица
06/06/2019 |  17:33 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

"Српска за европски пут, али не и за преношење надлежности" (ФОТО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас у Бањалуци да је Српска одлучна и спремна да спроводи реформе ради убрзања европског пута, али да не може пристати на рјешења која би у том процесу довела до непотребног преношења надлежности.
Чубриловић, Петковић и Братић - Фото: РТРС
Чубриловић, Петковић и БратићФото: РТРС

Коментаришући препоруке Европске комисије у вези са проблемима у правосуђу БиХ, Чубриловић је истакао да је потребно прво ријешити питање одласка страних судија из Уставног суда БиХ, јер то нема ниједна држава ЕУ. 

- За Српску је неприхватљив приједлог да се успостави ново, централно правосудно тијело на нивоу БиХ ради тумачења закона и уједначавања судске праксе, јер већ постоје механизми који омогућавају другостепеност поступка - рекао је Чубриловић на састанку са шефом Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунаром Вигемарком.

Говорећи о међународном утицају у БиХ, Чубриловић је истакао да је престала потреба за постојањем ОХР-а и да то није у складу са суверенитетом БиХ, нити њеним тежњама за чланство у ЕУ. 

- Процес затварања ОХР, започет 2008. године, траје предуго. ОХР је требао давно бити затворен - рекао је Чубриловић.

Вигемарк са делегацијом НСРС (Фото: РТРС)

У саопштењу Народне скупштине се наводи да је Чубриловић у вези са проблемима функционисања власти у БиХ рекао да је неопходно инсистирати на примјени механизма координације, те све евентуалне реформе и измјене регулатива базирати у његовом оквиру. 

- Проблем нефункционисања институција се налази у Федерацији БиХ. Српска је у законском року примијенила изборне резултате и њене институције и органи функционишу несметано и стабилно - истакао је Чубриловић.

Он је рекао да су мишљења у Српској таква да постоји потреба за побољшањем Изборног закона у БиХ, али да Република у вези с тим питањем нема конструктивног саговорника у ФБиХ. 

- На сцени је политичка опструкција формирања Савјета министара у складу са резултатима демократских избора и она долази из политичког Сарајева - оцијенио је Чубриловић.

Састанку су присуствовали потпредсједници Народне скупштине Милан Петковић и Сенад Братић, те чланови Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу.