latinica  ћирилица
06/06/2019 |  19:27 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Приједор: Невријеме поново причинило велику штету

Јучерашње падавине поново су проузроковале бројне проблеме у Приједору и околини. Због наглог раста водостаја бујичних потока на подручју града, многи објекти су заплављени, а оштећени су путеви и мостови. У селима подно Козаре, додатне проблеме нанио је град.

Из приједорске градске Управе истичу да ће помоћ у санацији новонастале штете тражити од Владе Српске.

Плоча са поста је пала, а зид носача поткопан и нема могућности проласка. Мост је неупотребљив.

Усљед интензивних падавина, рјечица Бистрица у Омарској за само неколико часова је набујала, и почела да уништава све пред собом. Водена бујица срушила је и мост.

- Тако да су ту одсјечене четири куће, четири домаћинства. Не можемо прећи нити прићи до кућа, ту су четири фамилије, има и старијих људи, болесних - рекао је Пламенко Анђић из Омарске.

Због излијевања Бистрице из корита више домаћинстава је заплављено, а у неке објекте вода је ушла. Након њеног повлачења, многи збрајају штету.

- Нешто смо склонили, нешто нисмо, шупа је скроз уништена. У кући смо успјели нешто спасити јер смо све вријеме вадили воду, наводи Мићо Анђић, док Невена Каралић додаје да  не памти овакву поплаву.

Далеководнни стуб који се налази уз корито ријеке у потпуности је поткопан и пријети му урушавање. Дежурне екипе приједорске Електродистрибуције обилазиле су терен, а након сагледане ситуације предложиће мјере санације.

Поред бујичних вода, највећу штету у селима на обронцима Козаре нанио је град, који је јуче у послијеподневним часовима падао преко 40 минута.

Град је уништио усјеве, воћњаке, баште и пластенике, а због бујичиних вода, многи путеви су непроходни.

- Вода је ушла у гаражу, а затим пробила један блок, и наставила да тече као ријека. У тој брзини сам извезао трактор, јер сам се бојао да се гаража не сруши - навео је Мирко Алексић из Бабића.

Бујичне воде уништавале су све пред собом и у пиједорском селу Јутрогошта. У многим дијеловима града активирала су се и нова клизишта. И из градске управе истичу да је у току процјена стања и санација најкритичнијих мјеста.

- Штете су већ сад могу рећи велике, посебно на путној инфраструктури и пољопривреди. Бићемо принуђени да се обратимо и Влади за помоћ у санацији мајских и јунских поплава у граду Приједору - истакао је Миленко Ђаковић градоначелник Приједора.

Водене бујице јуче су наније проблеме и мјештанима Верића. На више локација била је пресјечена путна комуникација, а вода је заплавила домаћинства и уништила пољопривредне усјеве.