latinica  ћирилица
06/06/2019 |  19:30 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Министри у Српцу: Влада у ову општину уложила више од 50 милиона марака

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, финансија Зора Видовић и министар пољопривреде Борис Пашалић посјетили су Србац, гдје су са начелником Млађаном Драгосављевићем разговарали о важним пројектима за општину. Влада је у ову локалну заједницу до сада уложила више од 50 милиона марака.

Начелник је упознао министре са тренутним стањем и презентовао приоритете и потребе ове локалне заједнице. Након састанка, изашли су и на терен.

Посјетили су Центар средњих школа "Петар Кочић" - у оквиру енергетске ефикасности, Влада је за санацију крова издвојила више од 200 хиљада марака. Пројекат ће бити настављен.

- Оно што смо обећали то ћемо и да реализујемо. Урађен је енергетски преглед - енергетску опрему, термо изолацију, отвори, прозори и све што подразумијева енергетску ефикасност и биће уложено преко 600 хиљада марака - рекла је Голићева.

Разговарано је и о збрињавању комуналног отпада, јер на подручју Српца од '91.године постоји дивља депонија. У овој општини истичу да је након овогодишњих поплава, Фонд солидарности затражио да буде достављен број оштећених домаћинстава.

- Процjена је да за свако домаћинство, где је вода ушла у кућу, исплатимо око 5.000 марака, као што је то било 2014. године - рекла је Зора Видовић министарка финансија Републике Српске.

Влада је у посљедњих пет година пољопривредним произвођачима исплатила око шест милиона марака по основу субвенција, а тај износ расте са повећањем пољопривредне производње. Ради се и у другим областима.

- Тренутно реализујемо важан пројекат реконструкције црпне пумпе Повелич, где смо уложили око 700 хиљада марака. Грађевински радови су завршени и тренутно је у фази инсталација машинске опреме - истакао је Борис Пашалић министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић сматра да је посјета министара доказ добре сарадње општине Србац и Владе Републике Српске, али и других институција, и знак је да ће она бити настављена.

Министри су обишли радове на сеоским путевима у засеоку Расавац, са већинским украјинским становништвом. Средства су обезбијеђена из буџета Министарства пољопривреде. Циљ је, истичу, побољшање живота на селу кроз улагања у електрификацију, путну и водоводну мрежу.